Naslovna Istaknuto Radna posjeta delegacije Vlade TK

Radna posjeta delegacije Vlade TK

 Protekle sedmice u Općinskom sudu Lukavac, u radnoj posjeti boravila je delegacija Vlade TK, na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem.

Pored premijera, u ime Vlade sastanku su prisustvovali Ivana Kulić – ministrica pravosuđa i uprave TK i ministar finansija Miralem Nuhanović.

Predsjednik Suda Enes Halilović upoznao je prisutne sa radom Suda, sa ostvarenim rezultatima te sa poteškoćama sa kojima se suočava a prije svega nedostatkom prostornih i kadrovskih kapaciteta. Istakao je da je Sud u posljednjih godinu dana ostvario zavidne rezultate, a prvenstveno po broju riješenih predmeta po sudiji na osnovu čega je ovaj Sud rangiran na treće mjesto u Federaciji Bosne i Hercegovine. Kada su u pitanju problemi sa nedostatkom prostora za rad Suda, predsjednik Halilović je izrazio zahvalnost Općinskom načelniku koji je osigurao mogućnost korištenja objekta u neposrednoj blizini zgrade Suda, a u planu je i izgradnja dodatnog objekta.


Premijer Suljkanović je istakao da je Vlada u Budžetu TK za 2018.godinu predvidjela sredstva za prijem dva uposlenika u ovaj sud, tako da Sud već može krenuti u proceduru raspisivanja Konkursa. „Svjesni uslova u kojima radi Općinski sud, Vlada je već u Budžetu za 2018.godinu predvidjela sredstva za prijem dva uposlenika u ovaj sud, a radi se o jednom sudiji i jednom daktilografu. Drago nam je da će ovaj naš postupak, prema riječima predsjednika Halilovića, umnogome olakšati i ubrzati budući rad.“

Nakon posjete Sudu, delegacija Vlade boravila je i u radnoj posjeti Općini Lukavac. Ovom prilikom razgovarano je o problemima sa kojima se susreće Općina Lukavac, te su prezentirani neki od projekata koje će Općina kandidirati prema kantonalnoj Vladi za finansiranje.

Premijer Suljkanović je rekao da je ovaj sastanak uvod u bolju međusobnu saradnju i bržu razmjenu informacija što će rezultirati boljitkom za građane Lukavca.

Općinski načelnik Edin Delić se zahvalio prisutnima na iskazanom interesovanju i samoj posjeti Općinskom sudu i Općini Lukavac.