Naslovna AKTUELNO Radnici GIKIL-a upozorili na probleme sa kojima se suočavaju (VIDEO)

Radnici GIKIL-a upozorili na probleme sa kojima se suočavaju (VIDEO)

Posljednje godine su za GIKIL bile poprilično turbulentne i neizvjesne. Ova kompanija se suočila i sa odlaskom porodice Mital iz upravljačkih struktura, sa hapšenjima čelnih ljudi i sa dolaskom novog nadzornog odbora i menadžmenta. U februaru ove godine dr.Abdel Đozić je izabran za predsjednika Nadzornog odbora, a Dževad Kasumović je novi generalni direktor GIKIL-a.

 

Održavanje Skupštine društva i izbor novog sastava Nadzornog odbora i uprave uslijedili su nakon što je donesena odluka o isključenju člana društva GSHL u likvidaciji, u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle, državne institucije su konačno preuzele upravljanje kompanijom. U svemu tome stigli su i problemi u procesu proizvodnje koji su prouzrokavani pandemijom koronavirusa. Uslijedile su i promjene u rukovodstvu sindikalne organizacije GIKIL-a, radnicima kasni isplata određenih prinadležnosti, složeni su uslovi rada, nema kolektivnog ugovora za granu hemije i nemetala.

 

Zbog svega toga sindikalna organizacija GIKIL-a je održala informativni skup uposlenika na kome su oni upoznati sa trenutnim stanjem u kompaniji, te pregovorima sindikata sa novom upravom.

 

Nedavno formiran pregovarački tim ispred sindikalne organizacije je već održao dva sastanka sa novim menadžmentom i od njih je zatraženo rješavanje navedenih zahtjeva. Otvoren je socijalni dijalog, sindikat će postaviti i jasne rokove za ispunjavanje zahtjeva. Ako to izostane uslijedit će radikalnije mjere.

 

Okupljenim radnicima GIKIL-a obratila se i predsjednica Granskog samostalnog sindikata hemije i nemetala Kata Iveljić koja je pružila podršku radnicima u borbi za nihova prava.

 

Ovom skupu je prisustvovala i ekipa RTV Lukavac, a video prilog je pripremio Midhat Sarajlić:

 

 

 

(RTV Lukavac)