Naslovna AKTUELNO Radnici i poslodavci zbunjeni u vezi statusa osoba u samoizolaciji

Radnici i poslodavci zbunjeni u vezi statusa osoba u samoizolaciji

Pod zdravstvenim i epidemiološkim nadzorom zbog novog soja koronavirusa (COVID-19), u Federaciji BiH trenutno je 248 osoba, kazali su u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

 

U RS je do jučer pod nadzorom bilo 240 osoba.


Porastom broja slučajeva zaraženih u BiH na sedam, kao i slučajeva samoizolacije, radnici sve češće pitaju kako će regulisati prava dok su privremeno spriječeni da rade jer su bili u kontaktu s oboljelim ili su bili na područjima zahvaćenih epidemijom.

 

Ni poslodavcima nije najjasnije jer se nisu još susretali s ovom situacijom.

 

„Specifično je. Ne znam kako je to zakon regulisao. Nismo se time bavili“, rekao  je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

 

No, u Federalnom ministarstvu zdravstva pojasnili su da je ovo pitanje tretirano Zakonom o zdravstvenom osiguranju, po kojem osiguranici imaju pravo na naknadu plaće i u slučaju da su izolovani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini.

 

Tada plaću isplaćuje firma, ali joj je kantonalni zavod osiguranja dužan ovo refundirati u roku 45 dana od zahtjeva za povrat sredstava.

 

No, važno je napomenuti da ovo ne važi ako su radnici ostali kući samo u dogovoru ili po nalogu poslodavca. Tada kantonalni zavodi osiguranja nemaju obavezu refundacije.

 

Privremenu spriječenost za rad utvrđuje izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi. O utvrđenoj ocjeni, izabrani doktor medicine obavještava osiguranika, poslodavca i nadležni kantonalni zavod osiguranja“, pojašnjeno je.

 

Ističe se da je privremena spriječenost za rad medicinski indicirana i za građane nad kojima se provode mjere prevencije širenja novog koronavirusa, u skladu sa Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti. U pitanju su građani kojima je određena izolacija u kući, stavljanje pod zdravstveni nadzor, hospitalizacija, karantena i druge mjere koje su naložili epidemiolog, sanitarni inspektori, ministar zdravstva.

 

Ministarstvo zdravstva FBiH je i na svojoj web stranici objavilo uputstvo za regulisanje privremene spriječenosti za rad.

 

Kada je u pitanju RS, Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, za Radiosarajevo.ba je istakla da pitanje samolizolacije nema stabilnu definiciju u Zakonu o radu, ali da je regulisano odsustvo zbog bolesti.