Naslovna AKTUELNO Radovi na regulaciji korita rijeke Jala u završnoj fazi (VIDEO)

Radovi na regulaciji korita rijeke Jala u završnoj fazi (VIDEO)

Naša ekipa danas je zajedno sa općinskim načelnikom Edinom Delićem, saradnicima i izvođačem radova obišla radove na regulaciji korita rijeke Jale. Jedan od najznačajnijih projekata na području općine Lukavac čija je vrijednost veća od 2 miliona KM trebao bi biti završen do kraja juna.

 

Radovi na regulaciji uređenja korita rijeke Jale na području općine Lukavac u završnoj su fazi. Decenijama ova rijeka pravila je problem okolnom stanovništvu koji su obrađivali poljoprivredno zemljište u neposrednoj blizini zbog čestog plavljenja.

 

Trenutna slika korita rijeke jale dobila je sasvim drugu dimenziju, prilikom izrade samog projekta vodilo se računa o kapacitetu korita, a kako doznajemo rađen je da može izdržati maksimalne vode u nardenih stotinu godina.

 

Po okončanju ovoga projekta na području općine Lukavac, javlja se problem dijela neregulisanog korita Jale koji pripada gradu Tuzla u dužini od oko 900 metara. Prema riječima općinskog načenika opštini Tuzla kao i Vladi TK upućen je zahtjev za rješavanje ovog dijela korita.

Opširnije u videoprilogu Sabine Džibrić.