Naslovna AKTUELNO Raspisan tender za proširenje toplovodne mreže u Lukavcu

Raspisan tender za proširenje toplovodne mreže u Lukavcu

Načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić potpisao je Odluku o pokretanju postupka javne nabavke radova za proširenje vrelovodne mreže u ulici Patriotskog Fronta, priključenje Crkve sv. Ante Padovanskog u Lukavcu, priključenje zgrade Arkada na sistem centralnog grijanja i proširenje vrelovodne mreže u ulici Patriotskog Fronta br. 21.

 

Ukupna vrijednost radova koji će biti izvedeni je 305.917, 70 KM (bez uključenog PDV-a), a finansirani će biti iz budžeta Općine Lukavac i Vlade TK.


 

Toplificiranje ovih objekata će biti izvedeno u okviru plana da tokom 2017. i 2018. godine u Lukavcu bude toplificirano oko 200 stanova, što ima veliki ekološki značaj.

 

„Ako uzmete 200 stambenih jedinica sa oko 5 tona potrošnje uglja godišnje, to je oko 1. 000 tona godišnje manje uglja koji će biti spaljen u najužem centru Lukavca. Oni koji išta znaju o ekologiji i zagađenjima svjesni su koliko je to manje okolinsko opterećenje u odnosu na raniji period“, rekao je za rtvlukavac. ba načelnik Općine Lukavac dr. Edin Delić.

 

Nakon što spomenuti projekti budu realizovani, netoplificirane će ostati samo zgrade u ulici od Petraka do autobuske stanice, ali je i to dio planova za naredni period, kao i proširenje mreže na MZ Lukavac Mjesto.

 

„Onda nam ostaje da prema Lukavac Mjestu produžimo krak toplovoda. Tamo u startu imamo školu i stambeni objekat, zgradu, koji bi se trebali što prije pripojiti na sistem i tako ćemo pokupiti značajan dio individualnih stambenih objekata koji gravitiraju ovim toplovodima“, kaže načelnik dr. Delić.

 

Priključak na sistem centralnog grijanja u Lukavcu je, na osnovu odluke Općinskog vijeća Lukavac, besplatan, odnosno ima simboličnu cijenu od 1 KM.

 

 

(RTV Lukavac)