Naslovna AKTUELNO Raste broj električnih bicikala u svijetu

Raste broj električnih bicikala u svijetu


Širom svijeta raste prodaja električnih bicikala koja imaju nekoliko značajnih prednosti u odnosu na druga prijevozna sredstva.

 

 

 

 

 

U Sjedinjenim Američkim Državama je prošle godine rast prodaje iznosio 145 posto. S druge strane rast prodaje konvencionalnih bicikala u ovoj zemlji je bio 65 posto.

 

 

 

 

 

Ovaj rast se dešava i u Evropi gdje je tržište električnih bicikala poraslo za 23 posto. Pa tako jedan od deset Nizozemaca ove godine planira kupiti ovakav bicikl.

 

 

 

 

 

Električni bicikl je lakše voziti, a posebno se to odnosi na vožnju na brdovitom terenu. Osim toga omogućava dužu vožnju jer biciklista koristi manje fizičke snage.

 

 

 

 

 

Ovi dvotočkaši su i ekološki prihvatljivi, a sve je popularniji sistem javnih električnih bicikala. Jedan javni električni bicikl se u New Yorku devet puta koristi tokom dana.

 

 

 

 

 

Biciklizam općenito je prošle godine doživio veliku ekspanziju. Za 85 posto Amerikanaca je ovakav oblik transporta sigurniji od javnog prijevoza tokom pandemije koronavirusa. Zbogt toga sve više gradova gradi nove biciklističke staze.

 

 

 

 

 

Od početka pandemije evropske države su potrošile milijardu eura za biciklističku infrastrukturu, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).