Naslovna AKTUELNO Rastu vodostaji rijeka u BiH

Rastu vodostaji rijeka u BiH


Zbog povećanja vodostaja na svim vodotokovima u RS postoji mogućnost bujičnih poplava na području Hercegovine i na bujičnim vodotocima Bistrica, Janj i Pliva, a moguće je i izlivanja rijeke Drine, saopćila je kompanija Vode RS.

 

Vodostaji Save na većini mjernih stanica su u porastu, ali se, prema trenutnim parametrima prognoznih modela, ne očekuje da će vodostaji ove rijeke preći kotu redovne odbrane od poplava, izuzev na mjernoj stanici Jasenovac”, navodi se u saopćenju.

U porastu je i rijeka Bosna, posebno u dijelu nizvodno od Doboja, ali ne bi trebalo da pređe kotu redovne odbrane od poplava.

 

S obzirom na to da se do četvrtka očekuju nove količine padavina, moguće je novo značajnije povećanje vodostaja rijeke Bosne.

 

Vodostaji rijeke Une sa Sanom su u porastu, ali se ne očekuje da će na mjernim stanicama na području Republike Srpske u naredna tri dana dostići kotu redovne odbrane od poplava.

 

Na rijeci Vrbas povećanje vodostaja može se očekivati nizvodno od hidroelektrane “Bočac”, usljed pojačanog ispuštanja vode iz ove hidroelektrane.

 

“S obzirom na to da se u naredna dva dana očekuju nove padavine, neophodan je oprez s ciljem zaštite stanovništva i materijalnih dobara pored vodotoka”, poručili su.