Naslovna Magazin „Razgovor o BiH i Ruandi: Quo Vadis poslije genocida?“: Aegis Trust i...

„Razgovor o BiH i Ruandi: Quo Vadis poslije genocida?“: Aegis Trust i Memorijalni centar održali online diskusiju o filmu ”Quo Vadis, Aida?”


Povodom 26. godišnjice od parafiranja Dejtonskog sporazuma, u organizaciji Aegis Trust britanske nevladine organizacije, sinoć je održana online diskusija o filmu „Quo Vadis, Aida?“ pod nazivom „Razgovor o BiH i Ruandi: Quo Vadis poslije genocida?“. Razgovaralo se o samom filmu ali i porukama koje on šalje. Panelisti i panelistice su bili Dr. Emir Suljagić – direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Freddy Mutanguha – izvršni direktor Aegis Trusta i Elmina Kulašić – državna direktorica za BiH organizacije Remembering Srebrenica UK.

 

 

 

„Quo Vadis, Aida?“ je film bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić koji kroz filmsko platno opisuje iskustvo mnogobrojnih žrtava genocida u Srebrenici nakon njenog pada u ruke tzv. Vojske RS, a njegova BH premijera je organizovana upravo u Memorijalnom centru Srebrenica u oktobru prošle godine. O filmu, ali i o zločinu genocida i njegovim posljedicama, razgovarali su Dr. Emir Suljagić i Freddy Mutunguha, kao i o srodnim iskustvima Tutsija i Bošnjaka tokom genocida u Ruandi i Bosni i Hercegovini.

 

 

 

Panelisti su, kao odgovor na pitanja Elmine Kulašić, rekli da su filmovi važan dio memorijalizacije žrtava i podizanja svijesti o okrutnosti i destrukciji genocida kao zločina. Navedeni su primjeri filmova „Hotel Ruanda“ i „Quo Vadis, Aida?“.

 

 

 

Neizbježna tema bila je i aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini. Dr. Emir Suljagić je kazao da je zabrinjavajuća najava ponovnog formiranja Vojske Republike Srpske i da je to egzistencijalna prijetnja Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Dr. Suljagić je naglasio da Milorad Dodik i svi oni koji ga prate u njegovom naumu, su u procesu napuštanja mirovnog sporazuma, te da ga u tome već sada treba zaustaviti.

 

 

 

Negiranje genocida, pojava s kojom se suočavaju preživjeli u Bosni i Hercegovini i Ruandi, također je bila tema. Zaključak je da čak i negiranje genocida u oba slučaja ima sličan šablon, prije svega osporavanje utvrđenog broja žrtava kao i osporavanje sudski utvrđenih činjenica.

 

Aegis Trust je osnivač Memorijala genocida u Kigaliju, Ruandi i napravljen je važan iskorak u povezivanju ove institucije sa Memorijalnim centrom Srebrenica kroz memorandum o razumijevanju koji je potpisan ovog mjeseca, a zvanično objelodanjen tokom ove diskusije. Dvije institucije će u budućnosti raditi na zajedničkim aktivnostima, obilježavanjima i projektima memorijalizacije i suočavanja s prošlošću.