Naslovna AKTUELNO Regionalna platforma: Zaustaviti napade na novinare!

Regionalna platforma: Zaustaviti napade na novinare!Jučer, 26. augusta,  dvije maskirane osobe sačekale su Vladimira Kovačevića ispred zgrade u kojoj živi,  nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

 

Zaprepašteni smo  načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju.

 

Duboko smo zabrinuti zbog činjenica da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvješataje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida” (grupa građana u borbi za razotkrivanje istine o ubistvu mladog studenta iz Banja Luke Davida Dragičevića), te nakon niza verbalnih napada i političkih prtisaka na novinare BNTV od strane javnih zvaničnika ovog entiteta.

 

Ovo je peti fizički napad na novinare u BiH, koji se BH novinari registrovali u 2018.

 

Zahtijevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova RS, da hitno i profesionalno istraži napad na Vladimira Kovačevića kao i da informiše javnost o okolnostima slučaja u što kraćem roku, i sakcioniše počinitelje u skladu sa zakonskim okvirom RS-a i BiH.

 

Napad i prijetnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije