Naslovna AKTUELNO Ribari i poljoprivrednici najavili tužbe protiv odgovornih u SSL

Ribari i poljoprivrednici najavili tužbe protiv odgovornih u SSL

S obzirom na to da još uvijek nisu dobili konkretne rezultate uzoraka vode iz rijeke Spreče koja je zagađena nakon curenja toksične materije iz “Bijelog mora” Fabrike sode u Lukavcu, kao ni rezultate analize uginule ribe, grupa ribara i poljoprivrednika organizirala je mirne proteste u mjestu Poljice kod Doboja.

 

U protestima su učestvovali članovi ribolovačkih udruženja iz Federacije BiH i Republike Srpske.


 

Organizator protesta bilo  je Sportsko-ribolovno udruženje “Bosna” Doboj, čiji predsjednik Ratko Bogdanović je rekao novinarima da su se protestu pridružila ribarska društva iz Šamca, Broda, Modriče, Petrova, Gračanice i Lukavca, kao i lokalni ekolozi i poljoprivredna udruženja.

 

Bogdanović je izjavio da je udruženje formiralo komisiju koja prikuplja dokaze o šteti kako bi se uputio odštetni zahtjev, kao i da će organizovanjem javnih protesta spriječiti da se ovaj slučaj zataška, a kako kaže, takvih pokušaja je već bilo.

 

Na protestu je rečeno da se u ovaj problem trebaju uključiti  i institucije BiH, jer je zagađenje ugrozilo floru, faunu, poljoprivredno zemljište, kao i lokalne bunare sa pitkom vodom.Do sada  se nadležne instiucije nisu oglasile u vezi  tretiranja uginule ribe i životinja.

 

Ribari i poljoprivrednici kao naredni korak najavljuju i podnošenje tužbi za naknadu štete protiv odgovornih osoba u lukavačkoj kompaniji.

 

Kao što je poznato, nakon curenja toksične materije iz takozvanog “Bijelog mora” Fabrike sode Sisecam soda u Lukavcu  je došlo do uništenja ribljeg fonda u slivu rijeke Spreče. Prema navodima ribara tom prilikom došlo  je do istrebljenja soma, smuđa, štuke, mrene, škobalja i deverike, a još uvijek nije poznato kada će se stvoriti uslovi za novo poribljavanje.

 

(RTV Lukavac)