Naslovna AKTUELNO Rijeka Turija zablistala u “novom ruhu” (VIDEO)

Rijeka Turija zablistala u “novom ruhu” (VIDEO)

Sredstva u visini od oko 5 miliona Eura za 5 projekata na području TK, općinama Lukavac, Srebrenik, Kladanj i Sapna je obezbijedila Evropska komisija iz sredstava IPA fondova nakon poplava 2014. godine.

 

Od doniranih sredstava oko 6 miliona KM je vrijednost projekata regulacije vodotoka rijeka Jala i Turija u dužini od oko 5 kilometara. Obaveza lokalne zajednice, odnosno Općine Lukavac, je da završi imovinsko-pravne odnose, izda građevinsku dozvolu i prati i kordinira određene poslove oko regulacije ove dvije rijeke.


 

Radovi koji su počeli u proljeće, prekidani su zbog nepovoljnih vremenskih uslova, ali se odvijaju po predviđenoj dinamici. Izvođač radova je konzorcij kompanija ROADING iz Gračanice i JATA GROUP iz Srebrenika, nadzor radova vrši IPS-a institut iz Sarajeva, a sve se odvija pod punom kontrolom Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo.Radove na regulaciji rijeke Turija izvodi kompanija Jata iz Srebrenika i ono što je najvažnije je da su i pri samom kraju.

 

Više informacija o realizaciji ovoga važnog projekta doznajte u video prilogu Midhata Sarajlića, a u dinamiku radova možete su uvjeriti i gledajući snimke iz zraka koje autorski potpisuje Ermin Ribić.

 

 

(RTV Lukavac)