Naslovna AKTUELNO Roditelji oboljele djece u TK uskoro dobijaju Roditeljsku kuću

Roditelji oboljele djece u TK uskoro dobijaju Roditeljsku kuću


Roditelji djece oboljele od malignih bolesti uskoro neće morati iznajmljivati stanove u blizini Klinike za dječije bolesti niti koristiti roditeljski stan jer će se kompletan proces liječenja i boravka malih boraca odvijati u krugu Klinike za dječije bolesti, u apartmanima u kojima će mališani broaviti zajedno sa svojim roditlejima, uz stručni nadzor medicinskog osoblja UKC-a Tuzla.

 

Početkom 2019. godine rodila se ova sjajna ideja o izgradnji Roditeljske kuće po uzoru na onu u Sarajevu. Za parcelu zemljišta na kojem će biti građena Roditeljska kuća, nabavljena je urbanistička, a uskoro će biti gotova i građevinska dozvola.

 

„Po našem nekom planu sa izgradnjom bi trebali krenuti već na proljeće a završiti samu gradnju, do kraja 2020.godine.“, rekla je Atifa Buldić Bešić, glasnogovonica Udruženja “ Srce za djecu oboljelu od raka“.

 

Vlada i Skupština TK ispunile su posljednje u nizu obaveza koje bi mališanima oboljelim od malignih oboljenja i njihovim roditeljima olakšale tretman liječenja koji je često iscrpljujući i dugotrajan. Za izgradnju su donirali sredstva u iznosu od 50 hiljada KM.

 

„Dozvolite mi da iskoristim priliku da još jenom zamolim, apelujem, pozovem ili kako god, ne znam kako da formulišem, na sve one koji mogu pomoći u dobijanju sve potrebne dokumentacije koja je neophodna za početak izgradnje ovog projekt, da se stvarno uključe i da pomognu ovim osobama.“, dodala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

 

„Ono što je još pozitivno i što se u međuvremenu dogodilo je da su nam odobrena sredstva od jednog međunarodnog donatora tako da sa zadovoljstvom možemo reći da imamo sva prikupljena sredstva.“, istakla je Atifa Buldić Bešić, glasnogovonica Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

 

Roditeljska kuća će biti objekat u potpunosti izgrađen od drveta i ekološki prihvatljivih materijala, a donator koji je obezbijedio sredstva osigurat će održavanje objekta u narednih 40 godina. Hrabri mališani kojih u TK ima najviše, uskoro će umjesto u dosadašnjim bolesničkim sobama, koje su moramo priznati uređene po vrhunskim standardima, boraviti u za njih posebno osmišljenoj kući i prostorijama koje će biti ponajviše nalik domu. Uz njih će biti i njihovi najmiliji, njihovi roditelji.