Naslovna AKTUELNO Roditelji trebaju zaštiti djecu od opasnosti koje donosi upotreba pirotehničkih sredstava

Roditelji trebaju zaštiti djecu od opasnosti koje donosi upotreba pirotehničkih sredstava

Ulazimo u blagdansko vrijeme, a vrhunac je proslava Nove godine. Iako je ovo doba veselja, ono se u trenu može pretvoriti u noćnu moru. S obzirom na to da je upotreba pirotehničkih sredstava uobičajen dio novogodišnje proslave, često se događaju nesreće, a najviše stradaju djeca. Za njihovu sigurnost na javnost zbog toga apeliraju policija i liječnici.

 

Ozljede od pirotehničkih sredstava kao što su petarde mogu izazvati trajni invaliditet jer dijete može izgubiti jedan ili više prstiju na ruci, zadobiti dublje ozljede tkiva (živci i tetive) i kostiju, te teške opekline na rukama i licu, pa će oporavak trajati jako dugo uz brojne operacije, a posljedice ostaju za cijeli život.


 

Ozljede od pirotehničkih sredstava u ovo doba godine su svakodnevna pojava, a jedno ili dvoje djece završi u operacijskoj sali na šivanju ili operaciji. Najčešće su to djeca od 10 do 15 godina, ali nema pravila, ima i puno mlađe djece.

 

Roditelji trebaju znati kako zaštititi djecu od ozljeda:

 

  • Kako biste bili razboriti i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
  • Uvijek budite uzor svome djetetu jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
  • Obavezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama jer baš njihova pogrešna upotreba često ima ranjavanje kao posljedicu.
  • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Uticaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
  • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
  • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
  • Ponavljajte: Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
  • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.