Naslovna AKTUELNO RTV Lukavac uspješno organizovala “Veče sevdaha” (VIDEO)

RTV Lukavac uspješno organizovala “Veče sevdaha” (VIDEO)Članice i članovi Udruženja „Saray – Sevdah“ počastili su i obradovali prisutne posjetioce  u velikoj sali Centra za kulturu Lukavac manifestacijom “Veče sevdaha„, čiji organizator je JU RTV Lukavac.

 

Sudeći po ovacijama prisutnih, nastup sevdalija iz Sarajeva, dugo će se  pamtiti.

 

U sklopu upriličene manifestacije promovisana je i knjiga autora dr. Enesa Kujundžića „Poezija sevdaha“. Potpuno izvan standarda uobičajenih za promocije knjiga, Lukavčani su ovom prigodom imali sreću da uz priču o sevdalinci, tom beskrajno značajnom blagu Bosne i Hercegovine, uživaju  i u njihovim izvedbama.

 

Autor knjige ,dr. Enes Kujundžić  je istakao kako su sevdah i sevdalinka ogledalo duše ,a u svom govoru o knjizi, uz pojašnjavanje razloga nastanka, kazao kako je za njega bio izazov tragati  za zapisima čuvara sevdalinke i brojnim tekstovima koji sežu  daleko u prošlost, a sa namjerom da se sačuvaju od zaborava.

 

 

 

U pratnji orkestra KUD-a “Rudar”  neke od najljepših sevdalinki sinoć  su interpretirali  članovi udruženja “Saray-Sevdah”: Refija Muslić, Šerif Kapo, Avdo Lemeš i Esad Kovačević, a “Veče sevdaha” je upotpunjeno nastupima članova KUD-a “Rudar” Lukavac  Mjesto i GKUD-a “Lukavac”.

 

Preporučujemo video prilog u kojem dio atmosfere prenosi Subhija Sivčević.

 

(RTV Lukavac)