Naslovna Istaknuto Rudari noć dočekali na otvorenom, danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti

Rudari noć dočekali na otvorenom, danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti


Grupa rudara koji su jučer započeli proteste pred zgradom Vlade FBiH noć je provela na otvorenom. Od svojih zahtjeva ne odustaju a predstavnici rudara odbili su poziv premijera FBiH Fadila Novalića za sastanak koji je održan sinoć u Vladi FBiH.

 

Iz Sindikata su poručili da nema pregovora, da se pregovaralo i previše i da su zahtjevi  jasni, glasni i jednostavni.

 

Na sinošnjem sastanku kojem su pored premijera Novalića  prisustvovali i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede,  direktori svih osam rudnika odlučeno je da se formirana pregovaračka grupa.

 

“Želio sam čuti šta je tačan problem i, nažalost, nisam dobio odgovor. Stoga smo formirali pregovaračku grupu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem”, kazao je Fadil Novalić na kraju sastanka.

 

Ministar Džindić je također potvrdio da je formirana radna grupa za pregovore – te da su analizirani svi zahtjevi.

 

“Molio sam danas predstavnike sindikata ra razgovor, ali rekli su ne. Ponovo ih pozivam da pregovaramo, da sjednemo i pričamo. Neki zahtjevi su logični, prihvatit ćemo ih”, naveo je Džindić.

 

Rudari koji su dočekali jutro na otvorenom ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine,od svojih zahtjeva ne odustaju  a danas se očekuje razgovor sindikata i vlasti s ciljem iznalaženja zajedničkih rješenja.