Naslovna AKTUELNO Rudnik mrkog uglja Đurđevik snabdijevat će Sisecam sodu Lukavac sa 60.000 tona...

Rudnik mrkog uglja Đurđevik snabdijevat će Sisecam sodu Lukavac sa 60.000 tona uglja godišnjeNa inicijativu ministra privrede Tuzlanskog kantona Osmana Puškara u resornom ministarstvu sastali su se predstavnici Sisecam soda Lukavac d.o.o. (SSL) i direktor Rudnika mrkog uglja Đurđevik d.o.o. Samir Hadžić kako bi razgovarali o mogućoj saradnji.

 

Preliminarni dogovor o poslovnoj saradnji koja bi podrazumijevala snabdijevanje 60. 000 tona mrkog uglja na godišnjem nivou lukavačkoj „Sodi“ samo je uvod u saradnju, rečeno je na sastanku.

 

U ulozi posrednika, ministar Puškar naglasio je da se nada da će ovo biti početak buduće plodne saradnje te da će u cijelu priču biti uključena i komponenta željezničkih resursa kao najefikasnijeg transporta.

 

Zahtjeve SSL koji se tiču prije svega stabilnog kvaliteta uglja, prema riječima direktora Hadžića, Rudnik Đurđevik će moći ispoštovati jer je ulaskom u novi revir omogućena veća i kvalitetnija proizvodnja. Na sastanku je također bilo govora i o rekultivaciji rudničkog zemljišta.

 

Na današnjem sastanku je dogovoreno da SSL uputi pismo namjere nakon čega bi u narednim mjesecima ova saradnja trebala biti i konkretizovana.