Naslovna AKTUELNO Rukometašice BiH nakon 12 godina kreću u bitku za odlazak na EURO

Rukometašice BiH nakon 12 godina kreću u bitku za odlazak na EURO

Ženska rukometna reprezentacija BiH u Mostaru se priprema za kvalifikacijsko takmičenje u Grčkoj kako bi na Evropskom prvenstvu naša zemlja učestvovala nakon 12 godina.

Zbog toga su na konferenciji za novinare predstavnicu rukometnog saveza BiH pozvali sve nadležne da financijski podže odlazak naše reprezentacije na ovo značajno takmičenje, za koje se rukometašice vrijedno pripremaju.

Reprezentativka BiH Nikolina Čutura ističe kako se nakon 12 godina okupila seniorska reprezentacija BiH i u Mostaru na pripremama radi punom parom u odličnoj atmosferi.

 

“Moramo biti realni i shvatiti da nakon dužeg vremena treba postepeno proći kroz neke stvari. Tako da idemo puno parom i pozitivni, pa ćemo vidjeti šta nas očekuje”, kazala je Čutura.

 

Trenerica seniorske reprezentacije BiH Kornelija Leko ističe da je domaćinstvo uzela ekipa Grčke i da će se u ponedjeljak znati u kojem gradu će se održati turnir.

 

One su u skupini sa Italijom, Grčkom i Latvijom s kojima će se naći u Grčkoj početkom šestog mjeseca , što je relativno brzo, te samo jedna od ekipa koja bude najbolja ide na Euro, a naše rukometašice se nadaju da će to biti one.

 

“Niko nas ne poznaje, a nismo ni mi toliko upućeni kave su protivničke reprezentacije. Nemamo prevelika očekivanja. Treba biti realan, gledat ćemo da se rad nastavi i da u dogledno vrijeme pokušamo osposobiti i pokrenuti reprezentaciju da dostignemo regiju”, kazala je. Naglašava kako ni jedna protivnička ekipa nije za podcijeniti, jer se radi o ekipama koje su duže zajedno od njih, dok su one na samom početku.

 

“Gledat ćemo da napravimo maksimalno što se može. Ako to bude dovoljno za prolaza dalje, to bi bio ogroman rezultat. Imamo potencijal, a na nama je da radimo. Ovdje je nekoliko djevojaka koje igraju u inostranstvu, a nadam se da će taj spoj biti dovoljan da ostvarimo rezultat. Nadam se da ćemo to biti mi”, poručila je trenerica naše državne reprezentacije.

 

Predsjednik rukometnog saveza BiH Mensur Sinanović ističe da se u bh. rukometu mnogo uradilo usprkos brojnim problemima, te poziva sve nadležne da ih podže na tom putu, jer podrška im je jako potrebna u financijskom smislu.

 

“Dvije godine i osam mjeseci Upravni odbor izabran na Skupštini funkcioniše i djeluje, te je za to vrijeme ostvario napredak u radu, pa nam prvenstva funkcionišu dobro, vodeći brigu o muškoj, a od nedavno i ženskoj rukometnoj, te o omladinskim selekcijama. Imamo dosta problema, ali s ponosom mogu kazati da smo timskim i svojim naporima napravili ono što je bilo moguće”, kazao je . Dodaje kako nije zadovoljan podrškom onih koji su zaduženi za sportske saveze na nivou države.

 

“Imamo finansijskih problema, to je činjenica. Ovaj Upravni odbor nije napravio ni marku duga. Sve obaveze smo izmirili, ali troškovi reprezentativnih selekcija su ogromni”, ističe. Uz to naglašava da će sljedeću utakmicu muška A selekcija igrat 29. aprila u Bugojnu.

 

“Domaćini smo, a u kvalifikacijama nakon toga imamo još meč protiv Austrije u Gracu. Drugi smo na tabeli, mi hoćemo i ja mislim da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo, ali treba nam dobra priprema i dobra logistika. Obratili smo se Vijeću ministara, Ministarstvu civilnih poslova BiH, tražeći razumijevanje. Danas Savez ne može dobiti ID broj, iako smo registrovani u Ministarstvu pravosuđa BiH. To traje više od tri godine, a ja se nadam da će nas razumjeti oni koji to trebaju i mogu. Ovo je državni savez. U svijetu promovišemo našu državu. Očekujemo bolju podršku. Ona dosad nije bila najbolja. Bilo je institucija koje su nam izašle ususret, istakao bih prije svega Olimpijski komitet i niže nivoe vlasti”, ističe Sinanović.

 

Član UO RS BiH Zoran Trlin naglašava da uz sve probleme koji su hronični i traju dugo uzrokovanim nepostojanjem ID broja, dodatni problem je pandemija COVID-a 19.

 

“Rukomet je puno ugroženiji od dva popularnija sporta u kojima se više novca vrti. Računajući da država i razni nivoi vlasti pomažu privrednicima, kulturnim i sportskim udruženjima i klubovima – muški klubovi su suočeni s problemima jer više nema prihoda od ulaznica. Sve je manje vrata na koja možemo pokucati i tražiti pomoć. Svi su u svom problemu. Moramo naći modalitete za dodatna finansijska sredstva klubovima i reprezentacijama”, kazao je Trlin.

 

Podsjeća da više od deset godina BiH nije imala seniorsku žensku reprezentaciju navodeći kako taj podatak ne služi nikome na čast i jedinstven je u Evropi.

 

“Prije tri godine započeli smo aktivnosti oživljavanja ženske reprezentacije, pa smo formirali juniorsku, a kasnije i kadetsku, te U14 reprezentaciju. Uspješno smo tad organizovali IHF turnir u Tuzli. To je turnir na kojem je učestvovalo osam reprezentacija. Tada smo osigurali nastup na turniru u Kolumbiji koji nije odigran zbog COVID-a 19. Opredijelili smo se za dugotrajan put, kazavši da je najbolje da juniorke koje izađu iz juniorskog statusa nastave seniorske aktivnosti. Uzeli smo učešće na Evropsko prvenstvu B u Bugarskoj. Napravili smo veliku pauzu zbog pandemije, a početkom ove godine nastavili smo ono što je započeto. Ovo je već drugo okupljanje seniorske reprezentacije, nakon nedavnog u Lukavcu. Za malo više od mjesec dana očekuje nas kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo 2022. godine. Turnir će se igrati u Grčkoj. Pobjednik grupe stiče pravo igrati doigravanje za plasman na Evropsko prvenstvo”, objašnjava Trlin.

 

Pred sami odlazak u Grčku planiran je, kako ističe još jedan mini ciklus priprema.

 

“Molim javnost u zemlji da pokušamo biti realni i objektivni gledajući mogućnosti, jer je dugo ženski rukomet zapostavljan. Na početku smo i treba nam strpljenje i vrijeme da bismo došli do rezultata. Ne trebamo tim djevojkama stvarati dodatne pritiske. Trebamo biti realni i zadovoljni jer smo krenuli. Sada nam treba kontinuitet. Ovaj Upravni odbor napravio je veliki korak. Nadam se da ćemo ovako nastaviti, te da će okupljanja postati normalna stvar”, poručio je Trlin.