Naslovna AKTUELNO SAD kupile skoro cijelu svjetsku zalihu remdesivira, lijeka za koronavirus

SAD kupile skoro cijelu svjetsku zalihu remdesivira, lijeka za koronavirus

U iduća tri mjeseca neće biti niti jedne dostupne doze za bilo koju drugu državu na svijetu.

 

SAD su kupile praktički cijelu globalnu zalihu remdesivira, jednog od lijekova koji se pokazao efikasnim u liječenju covid-19 bolesti. U iduća tri mjeseca neće biti niti jedne dostupne doze za bilo koju drugu državu na svijetu, piše britanski Guardian.

 

“Oni trenutačno imaju pristup gotovo svim zalihama remdesivira, a Europi nije ostalo ništa”, rekao je dr. Andrew Hill, znanstvenik sa Sveučilišta Liverpool.

 

Remdesivir je prvi lijek koji je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila za korištenje u liječenju zaraženih koronavirusom. Proizvođač mu je tvrtka Gilead, a pokazalo se da pomaže u bržem oporavku od covid-19 bolesti. Prvih 140.000 doza raspodijeljeno je u bolnicama diljem svijeta, između ostalog, kako bi se ispitao i učinak lijeka, a Trumpova administracija sada je kupila više od pola milijuna doza. Riječ je o kompletnoj količini koju će Gilead proizvesti u srpnju te 90 posto zaliha koje će proizvesti u kolovozu i rujnu, navodi Guardian.

 

“Predsjednik Donald Trump sklopio je sjajan ugovor kojim je Amerikancima osigurao da prvi imaju lijek odobren za liječenje bolesti uzrokovane koronavirusom. Koliko god je moguće, želimo osigurati svakom američkom pacijentu koji treba remdesivir da i dobije taj lijek.