Naslovna AKTUELNO Sajam “LIST – Lukavac” u gradskom parku u centru grada

Sajam “LIST – Lukavac” u gradskom parku u centru grada


Organizacioni Odbor 18. sajma turizma i ekologije „List“ Lukavac, kako je to ranije objavljeno, uz saglasnost Edina Delića načelnika općine Lukavac i Izeta Nuhanovića direktora sajma LIST, donio je odluku o izmjeni termina održavanja ovog sajma.

 

Prvobitno planirani termin za održavanje sajma 7. maja/svibnja se zbog pandemije izazvane „Korona virusom“ je promijenjen i određen je novi termin a to je 17-19. septembar/rujan 2020. godine. Potvrđeno je to i na četvrtoj po redu sjednici Organizacionog odbora koja je održana u Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona.

 

 

Na sjednici je razgovarano o do sada provedenim aktivnostima na pripremama za Sajam LIST 2020 a razmatran je i prijedlog sadržaja pratećih manifestacija na Sajmu, promotivne aktivnosti, prezentacije i sve što treba i 18. sajam List da učini kvalitetnom sajamskom manifestacijom na nivou prethodnih godina. Da bi se donijele konkretne odluke i o svemu informisalo javnost, ipak se treba još malo sačekati jer nalaže to sve ono što je donijela pandemija izazvana koronavirusom COVID 19. Ipak, poduzimaju se brojne aktivnosti na organizaciji sajma, uspostavljeni su brojni kontakti. Dogovara se nastup i podrška sa nekoiko bh gradova, državnim i ministarstvima na nivou FBiH, održavaju se kontakti sa stalnim izlagačima, pozivaju se novi i, kako je istakao Aziz Čačković predsjednik Organizacionog Odbora sajma „List 2020 “ Lukavac, sve je podređeno održavanju stalnih kontakata sa svim relevantnim faktorima za organizaciju sajma.

 

 

“Tražimo najbolje i najsigurnije načine da i ovaj sajam turizma i ekologije uspješno realizujemo. Poduzet ćemo sve potrebne aktivnosti da zaštitimo izlagače i posjetioce u skladu sa svim mjerama zaštite koje propisuju nadležne institucije. Istovremeno, činimo maksimalne napore da svim našim izlagačima učinimo ugodan boravak u Lukavcu i Tuzlanskom kantonu, da ponudimo odgovarajuće sadržaje, da pošaljemo kvalitetnu poruku, damo doprinos razvoju turizma i jačanju svijesti o značaju ekologije na ovim prostorima. Posjetiocima također želimo priuštiti tri dana koja će im ostati u sjećanju, sajamske dane koji će im uljepšati svakodnevnicu koja je puna tenzija, straha, nelagodnosti i svega onoga što je prouzrokovala pandemija. S tim u vezi a u dogovoru sa načelnikom Delićem i direktorom sajma Nuhanovićem, donijeli smo odluku da se sajam iz sportske hale izmjesti u centralno šetalište i park u centru grada Lukavca, sa otvorenim šatorskim prostorima, otvorenim pagodama, sadržanjim izložbenim prostorima i sajamskim programom. Upravo u toku ove sjednic OO dobili smo informaciju da su naši prijatelji iz Privredne komore USK i definitvno odgodili sajam EKOBIS za narednu godinu. Žalosti nas ova informacija. Mi imamo izuzetno dobru saradnju sa prijateljima iz organizacije sajma u Bihaću. Ujedno, nama je obaveza da u naše i njihovo ime, učinimo maksimalne napore da sajam LIST koji ima prefiks sajam turizma i ekologije, pokušamo dovesti na stepenicu više, da zadržimo kontinuitet, pokuašamo očuvati sajamsku djelatnosti, pomognemo privredi a sve za opšte dobro”, izjavio je Aziz Čačković predsjednik Organizacionog Odbora sajma „List 2020 “ Lukavac.

 

Članovi OO Sajam u narednom periodu planiraju ostvariti što više kontakata sa dosadašnjim i potencijalnim izlagačima iz inostranstva, posebno iz susjednih zemalja, i za očekivati je da će i ove godine, sajam sa predznakom turizma i ekologije, zadržati međunarodni karakter. I na ovom sastanku je istaknuto očekivanje da će i prije zakazanog termina održavanja sajma LIST 2020, stanje u našoj zemlji, kao i u cijelom svijetu, biti normalizovano po pitanju pandemije i njenih posljedica te da će projekat biti realizovan na opće zadovoljstvo svih zainteresovanih.

 

 

(RTV Lukavac)