Naslovna AKTUELNO Sara i Ahmed najpopularnija imena u Federaciji BiH

Sara i Ahmed najpopularnija imena u Federaciji BiH

I ove godine je u Federaciji BiH najviše djevojčica ponijelo ime Sara, a najviše dječaka ime Ahmed. U Republici Srpskoj su Stefan i Marija i dalje vladajući par. U RS-u na najčešća ženska imena su bila Marija, Sofija, Milica, Ana i Dunja.

 

Jedina promjena je Dunja potisnula Saru sa 5. mjesta, piše portal znacenje-imena.com. Na prvi pogled bi se reklo da se ništa nije desilo, ali ipak postoji jedna nevjerovarna činjenica zvana „Marija“.

 

Naime ime Marija je bilo najrasprostranjenije žensko ime do skora, ali  Sofija je smijenila Mariju na svjetskoj sceni. Također je i u susjednoj Hrvatskoj prošle godine prvi puta nakon 120 godina Marija ispala iz top 10. Ali Republika Srpska ne da Mariju, ona i dalje nosi krunu i najomiljenije je ime za djevojčice.

 

Najčešća muška imena su bila Stefan, Lazar, Luka, Nikola i Pavle.

 

Istim redosljedom istih 5 imena su i prošle godine bila najučestalija, pokazuje statistika Republičkog Zavoda. Sva navedena imena su biblijska.

 

U Federaciji BiH najčešća ženska imena su bila Sara, Amina, Merjem, Asja i Esma.

 

Sva ova imena su kur'anska, osim Esme, i sve je isto kao i prošle godine, osim dobre stare Esme. Esma je nova na listi, ali ona je staro bošnjačko ime koje „uvijek miriše na uspomene“. Mnogima su ovo prvi stihovi koji padaju na pamet kad čuju ime Esma. Nju je ovako opjevalo Bijelo Dugme sad već davne godine 1984. godine.

 

Najčešća muška imena su bila Ahmed, Daris, Amar, Davud i Hamza.

 

I na ovoj listi nije došlo do promjena. No, da li ste znali da je ime Daris popularno uglavnom na području BiH, i veoma je rijetko van granica BiH (ako izuzmemo našu dijasporu). Pritom je ovo muško ime oduševilo veliki broj mladih roditelja u FBiH u vrlo kratkom roku. Za samo tri godine se popelo sa 18. mjesta na prvo mjesto, i 2016. godine je bilo najčešće nadijevano muško ime u Federaciji BiH.

Izvor: www.znacenje-imena.com/ Oslobodjenje.ba