Naslovna AKTUELNO Sastanak povodom nelegalne gradnje u Milerovoj ulici u Lukavcu

Sastanak povodom nelegalne gradnje u Milerovoj ulici u LukavcuI pored postavljene trake i pečata o zabrani gradnje radovi na objektu u Milerovoj ulici su nastavljeni, a stav tužiteljstva se još uvjek čeka.

 

Tim povodom upriličen je sastanak u kabinetu Općinskog načelnika Edina Delića, a sastanku su prisustvovali predstavnici stanara, predsjednik Općinskog suda Lukavac, načelnik Policijske stanice Lukavac, predstavnik općinske inspekcije, općinska pravobraniteljica i sekretar.

 

Podsjećamo, na zahtjev stanara Milerove ulice 22. aprila općinska inspekcija izašla je na teren, napravila zapisnik nakon čega su uslijedile  ostale zakonom regulisane mjere.

 

Obavljen je razgovor  i  upoznavanje  investitora sa pokretanjem postupka, a od strane nadležne geodetske službe izvršen je premjer objekta te je utvrđeno da se isti djelom od jedne trećine nalazi na društveno-građevinskom zemljištu.

 

Obzirom da je ovom gradnjom  izvršena uzurpacija državnog zemljišta o istom je upoznato i pravobraniteljstvo Općine Lukavac.

 

26. aprila Obavljeno je postavljanje traka i zatvaranje gradilišta, međutim istog dana u poslijepodnevnim satima investitor je nastavio radove o čemu je obavještena policija te upućen dopis kantonalnom tužilaštvu . Predstavnik općinske inspekcije na održanom sastanku prisutne je upoznao da je 29.aprila upućen prekršajni nalog  i rješenje  da se objekat ukloni o trošku investitora.

 

Uzimajući u obzir da se i pored zabrane radovi i dalje izvode i prvog maja napravljen je zapisnik od strane službenika policijske uprave .Ovaj problem izuzetno je kompleksan ,ali je na sastanku potvrđeno da će se ponovo tražiti hitna intervencija tužiteljstva a zahtjev će uz  prilaganje sve potrebne dokumentacije zajedno podržati i predsjednik suda, načelnik policijske stanice, pravobraniteljstvo i općinski načelnik.