Naslovna AKTUELNO Savjet nacionalnih manjina BiH odbio pomoći pogođenim koronavirusom

Savjet nacionalnih manjina BiH odbio pomoći pogođenim koronavirusom

Na 60. sjednici Savjeta nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog rasporeda troškova Savjeta nacionalnih manjina BiH za 2021. godinu, u iznosu od 31.000 KM.

 

Savjet nacionalnih manjina BiH na nekoj od narednih sjednica razmatrat će i prijedloge o uvećanju troškova koji se odnose na saradnju s udruženjima nacionalnih manjina koje članovi Savjeta nacionalnih manjina BiH predstavljaju. Usvojen je, s određenim dopunama, Poslovnik o radu Savjeta nacionalnih manjina BiH.

Nakon što su razmotrene prikupljene informacije o iznosu pomoći za romsku populaciju tokom pandemije virusa korona (COVID-19), koja je realizirana putem nevladinih organizacija, Savjet nacionalnih manjina BiH primio je k znanju dopune ove informacije koje su iznijeli predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Društva crvenog krsta/križa BiH.

 

Savjet nacionalnih manjina BiH nije prihvatio, u obliku u kojem je iznesena, inicijativu za odricanje 20 posto jednokratne nadoknade za rad u Savjetu nacionalnih manjina BiH za podršku pripadnicima nacionalnih manjina koji su ostali bez posla tokom pandemije uzrokovane virusom COVID-19.