Naslovna Istaknuto Savjeti koji će vam pomoći u borbi protiv virusa

Savjeti koji će vam pomoći u borbi protiv virusa

Čišćenje kuće

Redovno čišćenje i dezinfekcija površina i predmeta koji se često dodiruju i koriste je važna mjera opreza. To su: kvake na vratima, stolovi, stolice, rukohvati, površine u kuhinji i kupatilu, slavine, toaleti, prekidači, mobilni telefoni, računari, tableti, tastature, daljinski upravljači i omiljene igračke.

Površinu prvo očistite deterdžentom i vodom, a zatim koristite sredstvo koje u sebi sadrži alkohol (oko 70 posto). Ocat i drugi prirodni proizvodi se ne preporučuju, piše Unicef. Ukoliko nemate dezinfekcijsko sredstvo, koristite samo deterdžent i vodu.

Vrlo je važno da ne brišete sredstvo za dezinfekciju čim ga nanesete na površinu. Mnogi dezinficijensi, poput maramica i sprejeva, moraju ostati vlažni na površini nekoliko minuta kako bi bili učinkoviti. Uvijek pročitajte upute kako biste bili sigurni da koristite proizvode kako je preporučeno i kako ne biste oštetili osjetljive predmete.

 

Pranje odjeće

 

Trenutno nije jasno koliko dugo koronavirus može preživjeti na tkanini, ali mnogi odjevni predmeti sadrže plastične i metalne elemente na kojima virus može preživjeti od nekoliko sati do nekoliko dana. Prvo što možete uraditi pri povratku kući jeste iznošenje obuće koju ste nosili i mijenjanje odjeće.

Redovno perite posteljinu, peškire i odjeću. Nemojte otresati prljavu odjeću da biste izbjegli širenje virusa zrakom. Odjeću perite deterdžentom koristeći što je moguće veću temperaturu vode. Odmah nakon pranja odjeće, operite ruke sapunom i vodom ili upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo. Dezinficirajte korpu za prljavi veš i razmislite o spremanju prljave odjeće u jednokratne vreće.

 

Skladištenje i pripremanje hrane

 

Iako za sada nema dokaza da se neko zarazio preko ambalaže ili hrane, postoji mogućnost zaraze dodirivanjem površine ili predmeta koji su bili u kontaktu s virusom, a zatim dodirivanjem lica. Kao i obično, higijena je važna prilikom rukovanja s hranom kako bi se spriječile bilo kakve bolesti koje se prenose putem hrane.

Uklonite nepotrebnu ambalažu i odložite je u kantu za smeće s poklopcem, a hranu izvadite na čist tanjir. Pakovanja poput konzervi možete obrisati dezinfekcijskim sredstvom prije otvaranja ili skladištenja. Voće i povrće temeljto operite pod mlazom vode. Nakon svega navedenog operite ruke i koristite sredstvo za dezinfekciju.

Prije pripremanja hrane ruke također temeljito operite. Za pripremu mesa i ribe koristite posebne daske za sjeckanje. Kvarljive namirnice držite u frižideru ili zamrzivaču. Važno je da smeće i ambalažu odložite na odgovarajući način, izbjegavajući nagomilavanje smeća.

Prije obroka perite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi i uvijek koristite čisto posuđe.