Naslovna AKTUELNO Sedmica imunizacije prilika za podizanje svijesti građana, posebno roditelja + VIDEO

Sedmica imunizacije prilika za podizanje svijesti građana, posebno roditelja + VIDEO


Sedmica imunizacije, koja traje od 24. do 30. aprila 2018. godine, prilika je da se kroz kampanje i druge aktivnosti podigne svijest o važnosti imunizacije i postigne veći obuhvat stanovništva ovim procesom, a posebno djece.

 

Dio statistika, koje govore o sve manjem procentu vakcinisanog stanovništva u Federaciji BiH, jeste i Lukavac. Stoga se mora intenzivno raditi na promjeni percepcije velikog broja građana koji imaju nepovjerenje prema procesu vakcinacije, odnosno imunizacije.

 

„Vakcine se definišu kao vještački medicinski pripravci koji služe za odbranu od zaraznih bolesti. Nakon aplikacije tih pripravaka, koji u svom sastavu sadrže oslabljene uzročnike zaraznih bolesti, koji su sposobni da izazovu imuni odgovor kod primaoca, a ne bolest, u već sljedećem koraku ili kontaktu sa patogenim uzročnicima organizam je sposoban da prepozna takvog uzročnika, jer već posjeduje antitijela i da se odbrani. Često se uz tu vakcinaciju veže i sinonim imunizacija, jer je cilj vakcinacije upravo da se postigne što veći imuni odgovor i stepen zaštite imuniteta, pa shodno tome se ti nazivi međusobno prepliću“,rekla je za RTV Lukavac primarijus Elmedina dr. Memić, specijalista epidemiolog.

 

U posljednjih pet godina ,a prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, registrira se kontinuiran pad obuhvata cjepivima iz programa obavezne imunizacije. Istraživanja indiciraju da su neki od razloga povezani sa nedostatkom povjerenja u sigurnost vakcina među roditeljima.

 

„Stav struke je jasan: opravdano je, ispravno je, upotrebljivo je samo ono što je naučno dokazano i naučno utemeljeno. Postoje špekulacije koje su dovele do ovakve situacije u okruženju ali svako od nas treba da bude taj koji će smanjiti predrasude naših korisnika roditelja i riješiti njihove nedoumice u vezi sa vakcinacijom“, rekla je dr. Memić.

 

Zbog pada obuhvata imunizacijom , u 2016. godini cjepivom protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (MRP vakcinom) bilo je pokriveno samo 64 % djece, dok prema odredbama Svjetske zdravstvene organizacije, jedna populacija se smatra zaštićenom od zaraznih bolesti ako je postotak veći od 90%, odnosno 95%.

 

 

Po prvi put ove godine Sedmica imunizacije će biti obilježena u Tuzli i to zahvaljujući projektu ”Zdravlje i vakcinacija”, čiji je organizator Udruženje studenata medicine u BiH, lokalni odbor Tuzla (BoHeMSA LC Tuzla). Projekat je uvršten na IFMSA službenu listu aktivnosti kao jedini iz ove oblasti u BiH.

 

(RTV Lukavac)