Naslovna AKTUELNO Šef Delegacije Evropske unije posjetio Lukavac (VIDEO)

Šef Delegacije Evropske unije posjetio Lukavac (VIDEO)

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, sa saradnicima, boravio u radnoj posjeti Općini Lukavac, na poziv Općinskog načelnika.

Kako je istakao općinski načelnik dr.sc. Edin Delić, gospodin Wigemark je pokazao veliki interes prema Lukavcu, te da vrlo dobro vlada podacima šta se dešava na našoj Općini.

Tokom današnje posjete razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju preduzeća na području Općine Lukavac, kao i potencijalnim mogućnostima koje nude EU fondovi.

-Ovo je prva zvanična posjeta Općini Lukavac. Ranije sam imao priliku sresti se sa načelnikom Općine Lukavac na različitim skupovima, uključujući i skupove sa drugim načelnicima iz oba entiteta, i Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Što se tiče samog Lukavca, vi imate tradicionalnu tešku industriju koja je jednim dijelom u državnom vlasništvu ali pored toga imate i jako puno novih aktivnih privatnih preduzeća. Jedno takvo privatno preduzeće ćemo posjetiti danas tokom dana. Mi smo, EU, potpomogli nabavku opreme u ovom preduzeću i zapravo ono što mi želimo da vidimo je jedna promjena fokusa i pažnje sa javnog sektora na privatni sektor, i mislim da je to nešto što važi za svaku općinu. I Lukavcu, kao i svakoj drugoj općini potrebna su nova radna mjesta, ekološki povoljna, kazao je ovom prilikom gospodin Wigemark.


Uz to je Wigemark je dodao da javna preduzeća moraju težiti ka tome da budu efikasnija, otvorenija i manje korumpirana.

Tokom ove radne posjete, sagovornici su konstatovali da lokalna zajednica može i treba da preuzme aktivnije učešće u rješavanju ključnih pitanja za ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta na lokalnom nivou.

-Drago mi je da su predstavnici EU danas poručili našim građanima da mi želimo vladavinu prava i ja dajem punu podršku jednom takvom stavu. Moram kazati da je posjeta privrednom subjektu na našoj općini, koja je planirana u sklopu posjete Lukavcu, vezana za investiciju koja se dešava u vrijeme tekućeg mandata. Kada se otvori prostor i kada se stvore mogućnosti za ekonomske aktivnosti onda ide izgradnja postrojenja koja će donijeti nova radna mjesta. Želim poslati poruku da mi želimo raditi transparentno, da želimo raditi u skladu sa zakonom, da smo otvoreni za sve inicijative, pitanja i prijedloge i da želimo delegirati Općinu Lukavac Međunarodnoj zajednici kao Općinu koja radi u interesu građana i koja će se vrlo predano boriti za vladavinu prava, rekao je povodom današnje posjete općinski načelnik dr.sc. Edin Delić.