Naslovna AKTUELNO Šefik Džaferović uputio novogodišnju čestitku

Šefik Džaferović uputio novogodišnju čestitku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je novogodišnju čestitku građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

 

  

 

 

Onima koji su u godini pandemije izgubili najbliže uputio je iskreno saučešće, te je svim stanovnicima BiH poželio mnogo sreće, uspjeha i zdravlja.

 

 

 

 

 

Džaferović je čestitku započeo kazavši kako je iza nas vjerovatno najteža poslijeratna godina.

 

 

 

 

 

“Pandemija koronavirusa je iz temelja uzdrmala način života i navike koje smo imali i, nažalost, odnijela skoro dva miliona života širom svijeta. U našoj domovini više od 4.000 ljudi je preminulo od korone. Mnogi od nas su ostali bez članova porodice i prijatelja. Svima koji su pretrpjeli gubitke, upućujem iskreno saučešće.

 

 

 

 

 

Zahvalio se svim zdravstvenim radnicima, koji su podnijeli najveći teret, ali i svim građanima koji su poštujući epidemiološke mjere doprinijeli da se Bosna i Hercegovina relativno uspješno nosi sa pandemijom, u nivou pa i bolje i od mnogo razvijenih zemalja.

 

 

 

 

 

“Posljedice koje je pandemija imala po svjetsku ekonomiju su nesagledive. Trpi i ekonomija naše zemlje. Od vlada na svim nivoima očekujem da ulože dodatne napore kako bi svojim mjerama ublažile negativne ekonomske posljedice koje neminovno slijede”, napisao je.

 

 

 

 

 

Dodao je kako će svi morati uložiti jednak napor, više koordinacije i saradnje u rješavanje migrantske krize, koja je pred kraj ove godine postala prvorazredno humanitarno pitanje.

 

 

 

 

 

“Godinu koju ispraćamo obilježile su i političke turbulencije, blokade institucija, negativna retorika. Ipak, uspjeli smo uprkos svemu, dati novi zamah našem evropskom putu. Ispunili smo dio preporuka iz Mišljenja Evropske komisije. Pred nama je još puno posla kako bismo polovinom naredne godine konačno dobili kandidatski status. Zamah očekujem i na NATO putu”, kaže.

 

 

 

 

 

U uslovima pandemije smo obilježili 25. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i 25. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

 

 

 

 

“Vjerujem da ćemo u godini koja je pred nama, iako će i ona biti teška, imati mnogo više razloga za optimizam, radost i sreću. Očekujem da ćemo se izboriti s pandemijom i krenuti u ekonomski oporavak, te da ćemo uz unutrašnji dogovor, izgradnju međusobnog povjerenja, ali i snažnu podršku naših međunarodnih partnera i prijatelja, početi s reformama koje će Bosnu i Hercegovinu učiniti funkcionalnijom”, piše Džaferović.

 

 

 

 

 

Naglašava da ćemo time biti korak bliže našem krajnjem cilju – prosperitetnoj, demokratskoj, evropskoj državi ravnopravnih građana i društvu jednakih šansi: “S tim uvjerenjem, svima vama u domovini i inostranstvu upućujem iskrene čestitke povodom nadolazeće 2021. godine, uz želju za puno zdravlja, uspjeha i sreće”.