Naslovna AKTUELNO Selo Mira Turija obilježava “Dječiju nedjelju”(VIDEO)

Selo Mira Turija obilježava “Dječiju nedjelju”(VIDEO)“Dječija nedjelja” obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj  manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

 

Ova manifestacija je i skretanje pažnje i ukazivanje na odgovornost porodice, države, škole, zdravstvenih, socijalnih i drugih institucija prema djeci. “Dječija nedelja” je prilika da se ukaže na obavezu poštovanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument, usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica Konvencije mora garantovati svakom djetetu.

 

“Dječija nedjelja” obilježava se i na području općine Lukavac u svim osnovnim školama, vrtićima, igraonicama i Dječijem Selu Mira Turija.

 

Učenici i štićenici će, zajedno sa svojim nastavnicim, tetama i vaspitačicama, tradicionalno obilježiti ove značajne dane, uz brojne zanimljive i edukativne aktivnosti koje imaju poruku i ukazuju na važnost prepoznavanja potreba djece u različitim periodima njihovog odrastanja.

 

Polazeći od toga da su mogućnosti djece nejednake, ali da su jednaka njihova prava, osmišljene su i aktivnosti kojima je omogućeno da djeca  s posebnim potrebama, na kreativan način, projektuju svoje želje i iskažu svoje mogućnosti.

 

Dječija nedjelja je za štićenike “Sela Mira” pravi praznik djeteta jer su, tokom cijele sedmice, sve aktivnosti prilagođene dječijim pravima i pravilima.

 

Više informacija o ovoj temi saznajte u video prilogu Edine Husović.

 

(RTV Lukavac)