Naslovna AKTUELNO Septembar 2020. sličan 2011. godini

Septembar 2020. sličan 2011. godini

“Kakvo je ljeto iza nas, a kakva nas jesen očekuje?”, pitanja su na koja odgovara bh. meteorolog Nedim Sladić.

 

 

 

 

 

Iako je klimatološko ljeto 2020. godine (1. juni – 31. august) bilo malo svježije i prijatnije u odnosu na 2019. godinu, najviše zahvaljujući temperaturno prosječnom junu u kojem je zabilježen nešto veći broj kišnih dana u odnosu na prosjek, ali bez većeg prekoračenja u količini padavina izuzev sjeveroistoka Bosne, broj vrelih dana, odnosno dana u kojima temperatura zraka prelazi 30 ºC, bio je na većini mjernih stanica znatno manji u odnosu na 2019. godinu, a u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010. varirao je od područja do područja.

 

 

 

 

 

Najtopliji dio ljeta zabilježen je krajem jula mjeseca, u vrijeme drugog toplotnog vala, kada su temperature zraka na jugu Hercegovine dosegnule vrijednost od 41 ºC, dok se veći dio države imao priliku suočiti sa tri kraća, ali intenzivna toplotna vala koji su se zabilježili na kraju svakog mjeseca.

 

 

 

 

 

Padavine su bile neravnomjerno raspoređene, što nije iznenađenje jer je takav režim raspodjele uobičajen za ovo doba godine. Najviše padavina zabilježeno je na sjeveru i sjeveroistoku Bosne usljed čestih grmljavinskih nevremena praćeni obilnijim izljevima kiše s kojim u kratkom vremenskom intervalu je nerijetko pala i cijela mjesečna količina padavina, pa je u spomenutom području ljeto bilo kišovitije od prosjeka. Idući prema jugu, padavine su bile slabije izražene i uglavnom u granicama prosjeka, tek mjestimično nešto malo ispod. Međutim, na jugoistoku Hercegovine zabilježena je prilična suša uprkos prosječno kišnom ljetu, a razlog tome je nedostatak padavina koji je uslijedio od početka 2020. a nadovezao se na proteklo suho proljeće.

 

 

 

 

 

S druge strane, područje grada Tuzle i Tuzlanski kanton se mjesecima suočava sa izrazito obilnim izljevima padavina i snažnim grmljavinskim nevremenima koje su prouzrokovale u nekoliko navrata veću materijalnu štetu. Ukoliko se pogledaju FHMZ-ovi podaci unazad dvadesetak godina, ovo je 4. najkišovitije ljeto na prostoru grada Tuzle, odmah nakon 2010, 2001. te rekordne 2005. godine.

 

 

 

 

 

Septembar najmanje do polovine mjeseca neće odavati karakter jeseni

 

 

 

 

Iako ljeto 2020. godine je klimatološki završilo i ustupilo mjesto jeseni, čini se kako prave jeseni nema najmanje do 17.09. Jedino što će nas narednih jutara podsjećati da je jesen prisutna jesu svježa i maglovita jutra po kotlinama, te naročito uz riječne tokove rijeke Bosne, gdje magla može biti nešto gušća uz smanjenu horizontalnu vidljivost, što naročito vrijedi za sutrašnje jutro.

 

 

 

 

Današnja povećana oblačnost nakon niza septembarskih sunčanih dana posljedica je premještanja atmosferske fronte sjevernije od Bosne i Hercegovine s kojom je pristigla određena količina vlage u visinski sloj atmosfere, no do kraja dana usljed jačanja zračnog pritiska došlo je do isušivanja viših slojeva atmosfere zbog čega je u proteklim satima došlo do daljnjeg prorjeđivanja oblačnosti nad našom zemljom.

 

 

 

 

I tako će biti barem do polovine mjeseca, izuzmemo li razvoj male do umjerene oblačnosti koji ćemo imati od petka, što znači da će i predstojeći vikend biti prijatan za boravak na otvorenom, odlazak na izlet ili more bez straha da će pasti kiša, jer kiše u narednih 5 do 8 dana na prognoznim modelima nema na vidiku, pa na kišobrane možemo zaboraviti.

 

 

 

 

Polje povišenog atmosferskog pritiska čiji centar je smješten nad istočnim Atlantikom protezat će se skoro do sjeverozapada Turske, osiguravajući većinom stabilno i suho vrijeme, a uz stvaranje zasebnih visinskih centara koji iz centralne Europe migriraju istočnije od naših krajeva, krajem radne sedmice doći će do priliva osjetno toplije zračne mase sa juga kontinenta prema zapadnom Balkanu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, zbog čega će istočni i jugoistočni dio Europe biti topliji nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Nestabilnosti se zadržavaju uglavnom jugozapadno od naših područja, uz zapadne obale Mediterana, a naročito juga Italije.

 

 

 

 

Za Bosnu i Hercegovinu ovo znači samo jedno – do polovine mjeseca septembra zadržava se većinom sunčano, danju natprosječno toplo vrijeme, a od petka poslijepodne treba računati i na malu do umjerenu oblačnost.

 

 

 

 

U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove treba računati na maglu i nisku oblačnost. Što se tiče vjetra puhat će većinom slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura u narednom periodu kretat će se većinom od 13 do 18, na jugu do 23, a dnevna od 27 do 32, na jugu zemlje i do vrlo vrućih 35 ºC.

 

 

 

 

Za sada na prognoznim modelima znakovi destabilizacije vremenskih prilika u našoj zemlji vide se tek iza 19.09, međutim signali koji podržavaju ovakav rasplet situacije nisu većinski još uvijek podržani, te samim tim ovaj septembar dosta podsjeća na 2011. godinu u kojem je vladala natprosječna toplota i manjak padavina.

 

 

 

 

Ono što je sigurno jeste da ćemo do polovine mjeseca imati priliku kupiti zalihe D vitamina i iskoristiti još koji potkradeni vreli dan, kojih bi vrlo lako ove godine moglo biti više sada, nego u junu, naveo je meteorolog Face televizije Nedim Sladić.