Naslovna AKTUELNO Septembar najmanje do polovine mjeseca neće odavati karakter jeseni

Septembar najmanje do polovine mjeseca neće odavati karakter jeseni

Iako ljeto 2020. godine je klimatološki završilo i ustupilo mjesto jeseni, čini se kako prave jeseni nema najmanje do 17.09. Jedino što će nas narednih jutara podsjećati da je jesen prisutna jesu svježa i maglovita jutra po kotlinama, te naročito uz riječne tokove rijeke Bosne, gdje magla može biti nešto gušća uz smanjenu horizontalnu vidljivost, što naročito vrijedi za sutrašnje jutro.

 

 

 

 

Uočena povećana oblačnost nakon niza septembarskih sunčanih dana posljedica je premještanja atmosferske fronte sjevernije od Bosne i Hercegovine s kojom je pristigla određena količina vlage u visinski sloj atmosfere, no do kraja dana usljed jačanja zračnog pritiska došlo je do isušivanja viših slojeva atmosfere zbog čega je u proteklim satima došlo do daljnjeg prorjeđivanja oblačnosti nad našom zemljom.

 

 

 

 

I tako će biti sa manjim izuzetcima do polovine mjeseca, što znači da će i vikend biti prijatan za boravak na otvorenom, odlazak na izlet ili more bez straha da će pasti kiša, jer kiše u narednih 5 do 8 dana na prognoznim modelima nema na vidiku, pa na kišobrane možemo zaboraviti.

 

 

 

 

Polje povišenog atmosferskog pritiska čiji centar je smješten nad istočnim Atlantikom protezat će se skoro do sjeverozapada Turske, osiguravajući većinom stabilno i suho vrijeme, a uz stvaranje zasebnih visinskih centara koji iz centralne Europe migriraju istočnije od naših krajeva, krajem radne sedmice doći će do priliva osjetno toplije zračne mase sa juga kontinenta prema zapadnom Balkanu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, zbog čega će istočni i jugoistočni dio Europe biti topliji nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Nestabilnosti se zadržavaju uglavnom jugozapadno od naših područja, uz zapadne obale Mediterana, a naročito juga Italije.

 

 

 

 

Za Bosnu i Hercegovinu ovo znači samo jedno – do polovine mjeseca septembra zadržava se većinom sunčano, danju natprosječno toplo vrijeme, a od petka poslijepodne treba računati i na malu do umjerenu oblačnost.

 

 

 

 

U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove treba računati na maglu i nisku oblačnost. Što se tiče vjetra puhat će većinom slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura u narednom periodu kretat će se većinom od 13 do 18, na jugu do 23, a dnevna od 27 do 32, na jugu zemlje i do vrlo vrućih 35 ºC.

 

 

 

 

Za sada na prognoznim modelima znakovi destabilizacije vremenskih prilika u našoj zemlji vide se tek iza 19.09, međutim signali koji podržavaju ovakav rasplet situacije nisu većinski još uvijek podržani, te samim tim ovaj septembar dosta podsjeća na 2011. godinu u kojem je vladala natprosječna toplota i manjak padavina.

 

 

 

 

Ono što je sigurno jeste da ćemo do polovine mjeseca imati priliku kupiti zalihe D vitamina i iskoristiti još koji potkradeni vreli dan, kojih bi vrlo lako ove godine moglo biti više sada, nego u junu, naveo je meteorolog Face televizije Nedim Sladić.