Naslovna AKTUELNO Šimo Ešić u Lukavcu predstavio izabrana djela (VIDEO)

Šimo Ešić u Lukavcu predstavio izabrana djela (VIDEO)Bosanskohercegovački pjesnik i pripovjedač Šimo Ešić, povodom 50 godina književnog stvaralaštva, boravio je sinoć u Lukavcu i tokom književne večeri prisutnoj publici predstavio izabrana djela koja su obilježila njegovo stvaralaštvo tokom proteklih pet decenija.

 

Tokom obilježavanja svog velikog jubileja književnik Ešić koji je cijeli svoj život posvetio  djeci i radu sa djecom, obišao je cijelu BiH.

 

Veselo druženje djece i njihovog omiljenog pisca ostaće dugo u pamćenju, a oni hrabri i istinski jubitelji  knjge, među kojima i učenica OŠ “Lukavac Grad”  Medina Hatunić, govorili su o vrijednosti čitanja.

 

Na promociji su se nizali stihovi iz pet decenija umjetničkog rada Šime Ešića, pjesnika kojeg vole i mladi i stari. Njegova djela su obavezan dio školskih lektira i prevedena su na nekoliko svjetskih jezika, a ove godine nominiran je i za nagradu Astrid Lindgren, najveću nagradu za dječiju literaturu u svijetu, a svi ti povodi bili su razlog za objavljivanje izabranih djela za djecu u šest knjiga. Dobitnik je i brojnih  drugih nagrada i priznanja. Između ostalog,  bio je pokretač književne manifestacije “Oktobarska poetska drugovanja”, koja se održavala u Tuzli. S Branislavom Štumfom i Vinkom Krajtmajerom je osnovao Međunarodni dječji festival “Vezeni most” i Festival dječje pjesme “Majski cvijet”. Osnivač je i nevladine organizacije Društvo prijatelja knjige “Mali princ” i nekoliko izdavačkih kuća u BiH i Njemačkoj. Od 1990. godine radi kao slobodni umjetnik i živi u Tuzli i Njemačkoj. Član je Društva književnika Bosne i Hercegovine i Društva hrvatskih književnika.

 

Atmosferu sa ovoga lijepoga događaja, koji je organizirala JU Javna biblioteka Lukavac povodom 125 godina svog rada, donosi nam Subhija Sivčević. Preporučujemo video prilog.

 

(RTV Lukavac)