Naslovna AKTUELNO Sindikat zvanično pokrenuo inicijativu za izmjene i dopune Zakona o radu FBiH

Sindikat zvanično pokrenuo inicijativu za izmjene i dopune Zakona o radu FBiH

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine dostavio je danas predsjedavajućima i zastupnicima oba doma Federalnog parlamenta, Vladi FBiH i Udruženju poslodavaca FBiH tekst Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu, a koji je pripremio ekspertni tim SSSBiH.

 

 

 

Time je zvanično pokrenuta inicijativa za izmjene i dopuna najvažnijeg zakona za radnike u Federaciji BiH, a sve s ciljem da se radnicima adekvatnim zakonskim mehanizmima omogući zaštita radno-pravnog položaja.

 

 

 

 

Također, iz Saveza samostalnih sindikata BiH kazali su da se, ovim izmjenama nudi i pomoć poslodavcima koji, uslijed problema uzrokovanih COVID-19 i neadekvatnih i zakašnjelih zakonskih rješenja, imaju poteškoća da ublaže negativne posljedice.

 

 

 

 

“Kako bi se bar djelimično regulisala određena pitanja iz radnog koja se pojavljuju kao problem kroz primjenu postojećeg Zakona o radu, te pitanja položaja radnika za vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće ili vanrednog stanja proglašenog od strane nadležnih institucija FBiH, Savez samostalnih sindikata BiH je pripremio pomenute Izmjene i dopune Zakona o radu koje će imati pozitivan efekat kako za radnike, tako i za poslodavce”, saopćeno je iz Sindikata.

 

 

 

 

Izrazili su nadu da će Vlada FBiH i Udruženje poslodavaca FBiH, kao socijalni partneri, kao i zastupnici u Federalnom parlamentu prihvatiti ovaj prijedlog i izglasati ga u interesu radnika i građana Federacije BiH.