Naslovna Istaknuto Slab odziv na masovnu imunizaciju na području TK

Slab odziv na masovnu imunizaciju na području TK


U domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona do sada je prvu dozu vakcine primilo 26 posto građana, dok je i drugom dozom vakcinisano blizu 21 posto građana. Najveći odziv je u općini Doboj Istok, dok je najmanji Sapni.

 

Juče i danas  Zavodu za javno zdravstvo TK će biti dopremljene četiri hiljade doza AstraZeneca vakcine i 1.662 doze Fajzer vakcine namjenjenih za vakcinaciju drugom dozom.

 

 

Odzivom na vakcinaciju nisu zadovoljni u Zavodu za javno zdravstvo TK gdje ističu da vakcinacija nema alternativu.

 

Sadašnjim odzivom građana na vakcinaciju nezadovoljni su i u resornom minstarstvu.

 

 

– Mi već zadnja gotovo tri mjeseca imamo vakcine na raspolaganju za masovnu vakcinaciju stanovništva i zaista ne mogu biti zadovoljan odzivom stanovnika pogotovo napretkom vakcinacije, kada gledamo neki sedmodnevni prosjek – dodaje Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

 

 

Zadnjih sedam dana na TK je aplicirano manje od 9 hiljada doza vakcina, a od toga je oko 1.500 prva vakcinacija. Ova statistika, ističe epidemiolog Topalović može usložniti trenutnu epidemiološku situaciju.

 

 

– Kada tome dodamo da je pokrivenost jednom dozom osoba starijih od 65 godina negdje oko 66 posto, što znači da 1/3 osoba koje su u najvećem riziku, nije vakcinisana niti jednom dozom. Vakcinisanost drugom dozom iste dobne skupine je negdje oko 55 posto.

 

Vakcina ima dovoljno, te je trenutno samo u domovima zdravlja na TK oko 9 hiljada doza vakcina, dok se u hladnoj komori Zavoda za javno zdravstvo TK čuva još 17.130 doza. Prema najavama iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo na TK će biti distribuirano još četiri hiljade doza AstraZeneca vakcine i 1.662 doze Fajzer vakcine namjenjenih za vakcinaciju drugom dozom.