Naslovna AKTUELNO Smanjen promet na aerodromima u Federaciji BiH

Smanjen promet na aerodromima u Federaciji BiHNa aerodromima u Federaciji BiH u drugom kvartalu ove godine (april – juni) promet aviona u odnosu na isti period 2018. godine bio je manji za 0,5 posto.

 

Istovremeno, promet putnika na aerodromima u FBiH u drugom kvartalu ove godine bio je veći za 6,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

 

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku promet tereta na aerodromima u FBiH u periodu april – juni ove godine bio je manji za 0,6 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

 

U prvom polugodištu u Federaciji BiH registrirana su 6.764 leta što je 3,9 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

 

U prvom polugodištu na aerodromima u FBiH registrirano je 732.606 putnika, što je za 2,4 posto više u odnosu na prvo polugodište 2018. godine.

 

U prvih šest mjeseci ove godine promet tereta na aerodromima u FBiH iznosio je 882 tone, što je 17,3 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

 

Promet aviona na aerodromima obuhvata broj operacija slijetanja i polijetanja na posmatranim aerodromima domaćih i stranih aviona i odnosi se samo na usluge komercijalnih letova.