Naslovna AKTUELNO Snijeg otežava saobraćanje, iz JP “Rad” kažu da su svi putevi u...

Snijeg otežava saobraćanje, iz JP “Rad” kažu da su svi putevi u njihovoj nadležnosti prohodni

Iz BIHAMK-a upozoravaju na otežane uslove za saobraćanje:

 

“Zbog intezivnih snježnih padavina i jakog vjetra od 12 sati zabranjen je saobraćaj za sva vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

 

Na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mrkonjić Grad (Mliništa) zabranjeno je kretanje za teretna vozila zbog sniježnih nanosa, dok na M-18 Olovo-Kladanj (na području Karaule) policija isključuje sva teretna vozila koja nemaju postavljene lance.

 

I na ostalim dionicama u višim predjelima na kolovozu ima ugaženog snijega i leda, zbog čega teretna vozila na ovim dionicama trebaju koristiti lance. Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

 

Vozače koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno, preko planinskog prevoja Borova Glava, upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u večernjim i jutarnjim satima.

 

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

 

Pojačan je promet vozila i duge su kolone na izlazu iz BiH na graničnim prelazima: Bosanska Gradiška, Orašje, Izačić, Donja Gradina  i Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor”.

 

Iz JP “Rad” Lukavac kažu da su putevi u njihovoj nadležnosti prohodni:

 

“Zimska služba izvršava planom zacrtane zadatke.Svi putni pravci koji su u nadležnosti J.P.»RAD» Lukavac su prohodni. Ekipe Zimske službe J.P. ”RAD” Lukavac na terenu je od vecernjih sati. Na stanju su dovoljne količine posipnog materijala soli i rizle kao i tečnosti za topljnje leda, a koja topi led i do -30º C.


Prioritetni pravci su definisani programom higijene grada od strane Općinskog vijeća, a misli se na putne pravce održavanja autobuskih linija.


Odlukom o komunalnom redu članom 135. zabranjeno je: iznošenje i gomilanje snijega iz dvorišta, bašta i drugih slobodnih površina na ulice i trotoare, bacanje snijega na saobraćajnicu, zatvaranje snijegom i ledom slivnika i šahtova.


Lice koje ošteti površine, objekte i nasade na površinama, dužno je da ih dovede u prvobitno stanje”.