Naslovna Istaknuto Sport mora biti dostupan svakom djetetu zaključeno na konferenciji povodom Svjetskog dana...

Sport mora biti dostupan svakom djetetu zaključeno na konferenciji povodom Svjetskog dana djevojčica


Sport u svim oblicima mora biti dostupan svakom djetetu, stručno planiran, bez diskriminacije, s razvijenim zaštitnim procedurama, uz jednake mogućnosti dječacima i devojčicama svih sposobnosti te uz uvažavanje posebnih potreba djece svakog uzrasta.

 

To je stav svih učesnika konferencije “Mladi lideri – lideri u procesima zaštite u sportu”, održane povodom 11. oktobra, Svjetskog dana djevojčica, u organizaciji Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine, uz podršku Populacijskog fonda UN-a u BiH (UNFPA), saopćili su organizatori.

 

Učestvovalo je 46 mladih sportista sa i bez invalideta koji promoviraju principe inkluzije u sportu, zaštite sportista, s posebnim osvrtom na sportistkinje s invaliditetom. Učestvovali su i šest mladih lidera Specijalne olimpijade, predstavnici inkluzivnih škola, 16 trenera, članovi porodica, njegovatelji.

 

Ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Samir Avdić rekao je na konferenciji da su sportisti Specijalne olimpijade, zajedno s prisutnim inkluzivnim udruženjima, klubovima i školama, šampioni i primjer kako se treba udružiti i zajedno djelovati.

 

Predstavnik UNFPA u BiH Hector Ramirez izrazio je zadovoljstvo zbog partnerstva u provođenju zajedničkog programa, u interesu jačanja statusa djece i mladih s poteškoćama u razvoju.

 

– Posebno mi je drago da ste se odlučili na obilježavanje Svjetskog dana djevojčica i inicijativi da se ozbiljnije pristupi zaštitnim mjerama u sportu – naveo je Ramirez.

 

Teme ove konferencije su bile: “O inkluziji se ne priča – inkluzija se živi”, “Podrška roditelja u uključivanju osoba sa poteškoćama u sport”, “Kako njegovati zdrave odnose – neprihvatljivi oblici sportskog ponašanja i različiti načini reagiranja”, “Spolna dinamika u sportu” te “Kako unijeti promjene u svoju lokalnu zajednicu, školu, klub – razvojne sportske aktivnosti”