Naslovna AKTUELNO Sretan Božić!

Sretan Božić!

Katolici širom svijeta danas proslavljaju Božić, jedan od najradosnijih blagdana, kada se slavi rođenje Isusa Krista.

 

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen zaručnik Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca. 

Kuće Katolika posebno su okićene na Božić i uglavnom se u svakoj nalazi božićno drvce ispod kojeg se ostavljaju pokloni za ukućane.

 

Ovom prazniku prethodi badnji dan ili večer, vrijeme kada vjernici bdiju, a to simbolizuje čekanje rođenje Isusa. Na badnjak se uređuje kuća, sprema trpeza dok neki katolici i poste.

 

Brojni običaji vežu se za Božić, a srž svakoga jeste provesti vrijeme uz porodicu i molitvu.

 

U našoj zemlji porodice, prijatelji i komšije okupljaju se na ovaj dan uz bogatu trpezu na kojoj se serviraju tradicionalna jela i slastice, a posebno su karakteristični suhi božićni kolači koji se prave nekoliko dana prije blagdana.

 

U svim crkvama širom BiH sinoć su održane mise polnoćke kojom su vjernici dočekali svoj veliki blagdan Božić. Svečano je bilo i u Crkvi sv. Ante Padovanskog u Lukavcu gdje je u prisustvu velikog broja vjernika misu polnoćku služio vlč. Andrija Župarić, koji je u svom obraćanju istakao značaj ove tihe noći koja nosi radost rođenja malenog djeteta, spasitelja. Ova sveta noć čovjeku vraća njegovo izgubljeno dostojanstvo.

 

Kao i svake godine, uz katolike Polnoćki su prisustvovali i pripadnici drugih vjera, prijatelji koji dijele radost Božića s njima, što je tradicija u BiH.

 

Misom polnoćkom kojom vjernici slave rođenje Isusa Krista pjevajući božićne pjesme i moleći za zdravlje, mir i blagoslov započelo je blagdansko slavlje a crkve su bile ispunjene i jutros na misi koja je održana u zoru. Običaj je da vjernici na ovaj dan imaju zajednički obiteljski ručak koji bi trebao spojiti najvoljenje za trpezom, povezati ih posebnom radošću i srećom,  jer ovaj blagdan nosi u sebi samo mir i ljubav.

 

Katolicima koji obilježavaju i slave ovaj blagdan redakcija RTV Lukavac upućuje iskrene čestitke.

 

(RTV Lukavac)