Naslovna AKTUELNO Šta donose izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju TK (VIDEO)

Šta donose izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju TK (VIDEO)

 

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Nacrt izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju po kojem će djecu, pored privatnih i javnih vrtića moći, između ostalih, čuvati pojedinci, igraonice, udruženja, kao i sportske ustanove.

 

 

 

Radi se o Nacrtu izmjena Zakona i namjera predlagača je da kroz javnu raspravu, prije usaglašavanja Prijedloga zakona se pronađe najbolje rješenje. Zbog toga su u Nacrtu  široko postavljene odrednice o tome ko se sve može baviti predškolskim odgojem i obrazovanjem. Krajnji cilj je da svi one koji se bave čuvanjem djece budu uvedeni u sistem, a u skladu s tim se stave pod inspekcijski nadzor.

 

– Kraći programi predškolskog odgoja podrazumijevaju čuvanje djece kroz igru. Namjera ovih izmjena je da u sistem uvedemo razne ustanove koje već čuvaju djecu po raznim osnovama, ali i pojedince, najčešće žene, koje se time privatno bave – kaže Asim Bojić, šef Odsjeka za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

 

 

U Nacrtu izmjena ovog Zakona se navodi : “Izuzetno, kraće programe predškolskog odgoja i obrazovanja mogu realizovati i igraonice pri bibliotekama, zdravstvenim, socijalnim, kulturnim i sportskim ustanovama, udruženjima, drugim pravnim osobama i fizičkim osobama – obrtnicima”.

– Formira se komisija, ustanova mora ispuniti zakonske uvjete, koji se provjeravaju na terenu i tek tada vrtić može dobiti dozvolu za rad. Nešto slično želimo implementirati u procesu uvođenja drugih pravnih lica ili pojedinaca u sistem – zaključuje Bojić.

Dodajmo da se je predloženim izmjenama zakona predviđeno i da se predškolsku ustanovu mogu upisati djeca sa lakšim smetnjama i poteškoćama u razvoju. U januaru će se ove izmjene zakona u formi Nacrta naći pred poslanicima Skupštine TK a nakon toga slijedi javna rasprava u trajanju od 10-15 dana. U martu bi se Nacrt izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju TK mogao naći u Skupštini TK u formi Prijedloga.

 

Više u video prilogu Midhata Sarajlića