Naslovna AKTUELNO Stanogradnja u BiH, uprkos pandemiji, nije pretrpjela značajnije gubitke

Stanogradnja u BiH, uprkos pandemiji, nije pretrpjela značajnije gubitke

Iako stanogradnja bilježi u Bosni i Hercegovini blagi pad u ovoj godini, još uvijek drži tempo, a ohrabruje da je broj odobrenja za gradnju stanova u porastu, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

 

U periodu januar-oktobar 2020. godine previđeno je za gradnju 18,8 posto više stanova nego u istom periodu prošle godine.


 

U oktobru ove godine je izdato ukupno 356 odobrenja za građenje, od čega na objekte visokogradnje otpada 286, a na objekte niskogradnje 70 dozvola.
Broj izdatih odobrenja za građenje u oktobru u odnosu na oktobar prošle godine manji je za 5,3 posto.

 

Istovremeno broj predviđenih stanova za građenje je 608 (sa ukupnom površinom 40.574 metra kvadratna), što je za 1,2 posto manje nego u istom periodu lani.

 

Najviše dozvola u oktobru izdato je za gradnju novih stanova 561, 44 dozvole odnose se na dogradnju/nadogradnju, a tri za prenamjene nestambenog prostora u nove stanove.

 

Iako s blagim padom, stanogradnja u Bosni i Hercegovini se i dalje dobro drži u uslovima pandemije. Za devet mjeseci 2020. godine izgrađeno je 1.688 stanova, što predstavlja pad za 0,7% u odnosu na isti period 2019. godine.

 

Broj nezavršenih stanova na kraju trećeg kvartala 2020. godine bio je 4.370 i predstavlja pad za 4,3% u odnosu na isti period prošle godine.