Naslovna AKTUELNO Stavovi o dužini samoizolacije u evropskim zemljama nisu usklađeni

Stavovi o dužini samoizolacije u evropskim zemljama nisu usklađeni

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva BiH je period samoizolacije na području FBiH skratio sa 14 na 10 dana, što su već učinile pojedine zemlje regije. Ipak, skraćivanje karantina i dalje je neusklađeno širom Evrope.

 

 


 

 

 

Izolacija u FBiH je skraćena na 10 dana za blage i srednje teške slučajeve, a koji imaju najmanje tri dana bez simptoma.

 

 

 

 

 

Sličnu odluku donio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo još prije sedam dana kada je skratio samoizolaciju na deset dana, uz tvrdnju da postoje određeni medicinski i naučni dokazi koji upućuju na to da se može skratiti karantin. Iznimka u Hrvatskoj su osobe koje rade u domovima za stare i teško bolesne, kao i osobe s invaliditetom za koje karantin i dalje traje 14 dana.

 

 

 

 

 

Period trajanja izolacije povezan je ustvari s kliničkom slikom pacijenta. Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika su minimalno tri uzastopna dana bez povišene temperature, pojašnjavaju hrvatski epidemiolozi.

 

 

 

 

 

Oni dodaju da bliske kontakte zaražene osobe nije potrebno testirati na početku, ni tokom samoizolacije, osim ukoliko ne razviju simptome bolesti. Potrebno je testirati bliske kontakte oboljelih ako su tri ili više dana bili u prisustvu zaraženog te u međuvremenu ostvarivali kontakte s ranjivim skupinama društva, ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

 

 

 

 

U Belgiji pak od oktobra oni koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom moraju provesti samo sedam dana u samoizolaciji.

 

 

 

 

 

Njemačka je nedavno ponovo uvela mjeru 14-dnevnog karantina, iako je u ovoj zemlji prije toga vrijedilo pravilo o petodnevnoj izolaciji. Kako su pojasnile njemačke zdravstvene vlasti, većina ljudi pet dana od početka simptoma više nije zarazna. Njemački virolozi preporučuju onima u samoizolaciji da taj period ne troše na testiranje te da se testiraju nakon što im istekne period samoizolacije.

 

 

 

 

 

Samoizolacija od 14 dana i dalje je na snazi u Srbiji, Mađarskoj i Velikoj Britaniji, dok je u Austriji, Švicarskoj, Norveškoj i Nizozemskoj također skraćena na deset dana. U Crnoj Gori karantin je trajao 21 da pa je skraćen na 14 dana u augustu ove godine.

 

 

 

 

 

Kada je riječ o RS-u, epidemiolozi u ovom entitetu također su najavili moguće skraćivanje trajanja samoizolacije. Iz Instituta za javno zdravlje RS-a ranije su kazali kako postoji dvojba da li bi osobe koje su pozitivne na COVID-19 i dalje trebalo da ostanu u izolaciji 14 dana, a bliski kontakti deset dana.