Naslovna AKTUELNO Štete od poplava na području općine Lukavac preko milion KM?

Štete od poplava na području općine Lukavac preko milion KM?Nakon obilnih kišnih padavina koje su proteklih dana zahvatile i područje općine Lukavac,  te pruzrokovale brojne probleme na nekoliko lokacija, trenutno stanje za sada je stabilno.

 

„Trenutno se radi na evidentiranju svih nastalih šteta od prvog juna. Komisija trenutno na terenu procjenjuje nastale štete  te predlaže preventivne mjere koje bi se trebale provoditi  kako bi se sanirale posljedice popolava. Mi smo odmah 1.juna kada je došlo do poplava angažovali JP „Veterinarsku stanicu“ Lukavac koji uz nadzor sanitarnog inspektora vrše dezinfekciju poplavljenih područja“, kazao je za RTV Lukavac Edin Hamzić načelnik  Štaba CZ općine Lukavac .

 

Prema riječima Hamzića, do sada su prijavljena tri klizišta na području općine Lukavac , a zbog pokretanja klizišta nakon posljednjih poplava na dijelu puta između Orahovice i Jarušaka za sada je ubustavljen saobraćaj do saniranja istoga. U narednom periodu se očekuje i pojava novih klizišta ili reaktiviranje već postojećih .

 

Nakon poplava krajem aprila, početkom maja i juna trenutne preliminarne štete prema prvim procjenama Komisije iznose  oko pola miliona KM , a za očekivati je da će biti mnogo veće obzirom da su posljednje poplave pored ugrožavanja stambenih objekata , ugrozile veliki dio poljoprivrednog zemljišta te štete pravnih lica.

 

Odluka o stanju prironde nesreće koju je na području naše općine a na prijedlog štaba CZ krajem aprila proglasio općinski načelnik Edin Delić  je još uvjek na snazi.

(RTV Lukavac)