Naslovna AKTUELNO Stiže nova školska 2019./2020. godina

Stiže nova školska 2019./2020. godinaNova školska 2019./2020. godina u osnovnim i srednjim školama u devet kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (KS, SBK, HNK, TK, USK, BPK, Kanton 10, PK i ZDK) trebala bi početi u ponedjeljak, 02. septembra/rujna 2019. godine, odnosno u ponedjeljak, 09. septembra/rujna 2019. godine u Zapadno-hercegovačkom kantonu te za prvačiće u Posavskom kantonu, saopćilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o finansiranju/sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je za ovu godinu osiguralo 600 hiljada KM.

 

U proteklom četverogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 2.410.000,00 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 374.176 besplatnih udžbenika za 59.222 učenika.

 

Kada je u pitanju TK sve je spremno za početak nove školske godine iz domena obaveza i poslova Ministarstva za nauku i obrazovanje u Vladi TK i kada su u pitanju osnovne i srednje škole.

 

Počeo je avgustovski rok za polaganje eksterne mature za učenike općih gimnazija u Tuzlanskom kantonu. Sutra, 28. avgusta bit će održani ispiti iz bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti, filozofije, matematike, biologije i istorije. U petak, 30. avgusta učenici će polagati: engleski jezik, hemiju, sociologiju, geografiju i fiziku.

 

Treći upisni rok u srednje škole u Tuzlanskom kantonu počeo je 26.avgusta i trajat će do 02. septembra. Kandidati će prijave moći podnijeti u školama u kojima je ostalo upražnjenih mjesta poslije junskih upisnih rokova. Izuzev Medicinske, Elektrotehničke i Mašinske škole u Tuzli, u svim srednjim školama u Tuzlanskom kantonu ostalo je slobodnih mjesta. Kada su u pitanju tri srednje škole u Lukavcu ima još slobodnih mjesta za mnoga učenička zvanja.

 

U Mješovitoj srednjoj školi u Lukavcu popunjena su mjesta u medicinskoj struci,dok za popunu jednog odjeljenja gimnazije ima još 10 slobodnih mjesta.

 

U Mješovitoj srednjoj elektro-mašinskoj školi ima mjesta u nekoliko odjeljenja, odnosno zanimanja: računarski tehničar 4, zavarivač 4, vozač 4, mašinski tehničar 6, saobraćajni tehničar 4 i električar 13 slobodnih mjesta.

 

Mješovita ekonomsko-hemijska škola ima još uvijek 10 slobodnih mjesta za zanimanje poslovni sekretar trgovac. Ekonomski tehničar informatičkog i poslovno pravnog smjera još 10 mjesta, te hemijski tehničar u farmaceutskoj industriji lijekova još 5 slobodnih mjesta.

 

Konkursna procedura za prijem nastavnika i stručnih saradnika u većini škola u Tuzlanskom kantonu okončana je objavom konačnih rang listi primljenih kandidata.U nekoliko škola konačne rang liste očekuju se naredne sedmice, da bi školski odbori pravovremeno mogli reagovati po primljenim prigovorima. Konkurs je bio raspisan za 1.586 pozicija, u 88 osnovnih i 32 srednje škole.

 

Više o ovoj temi saznajte u video prilogu Midhata Sarajlića.

 

(RTV Lukavac)