Naslovna AKTUELNO Stjepan Matić: U GIKIL-u još uvijek nisu pronašli ni konsultantsku kuću za...

Stjepan Matić: U GIKIL-u još uvijek nisu pronašli ni konsultantsku kuću za izradu novog zahtjeva za dobijanje okolinske dozvole+VIDEO

Hronologija dešavanja u posljednje dvije sedmice u vezi sa GIKIL-om počela je sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove, koja je donijela  22.augusta rješenje kojim se nalaže obustava rada GIKIL-a iz Lukavca.

 

 GIKIL-u je dat rok od 30 dana da obustavi rad obzirom da je riječ o složenom poslovnom sistemu, a imajući u vidu da je privrednom društvu GIKIL d.o.o. Lukavac, konkretno za pogone za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije u općini Lukavac, Zaključkom Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 07. avgusta 2018. godine odbačen Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole,drugačija se odluka nije mogla ni očekivati.

 

 

Rješenje o obustavi rada doneseno je na temelju Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti zraka, te Zakona o inspekcijama Federacije BiH.

 

 

Pored ovog, i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona otvorilo je istragu u pogledu eventualnog utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti,a uhapšen je i potom pušten generalni direktor Debasis Ganguli.

 

 

Ovih dana se vode intenzivni razgovori, održavaju sastanci na svim nivoima od općinskog, preko kantonalnog, do federalnog nivoa sa različitim akterima, a na temu dalje sudbine ovoga lukavačkog privrednog kolektiva. Održan je i sastanak na kome su bili prisutni predstavnici svih relevantnih institucija: kantonalne i federalne vlade, inspekcije, menadžmenta i sindikata GIKIL-a i konstatovano je da ova kompanija nije napravila puno pomaka da prevaziđe trenutne probleme, započne ulaganja i podnese zahtjev za dobijenje okolinske dozvole.

 

 

O GIKIL-u je raspravljalo i OV Lukavac na sjednici od 31. augusta i donijelo konkretne zaključke, da bi i na ponovnoj vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac bila govora o ekološkoj situaciji na području općine Lukavac sa aspekta problematike u radu kompanije GIKIL.

 

 

Na sjednici je govorio i predstavnik Ministarstva turizma i okoliša FBiH Stjepan Matić.

 

 

„Mi nismo dobili nikakvu garanciju od strane GIKIL-a da će se ispoštovati ono što su rekli da će ispoštovati. To je jedna lista od 45 popisanih projekata, 24 projekta koji su u prioritetu da sad idu i 18 projekata koji su još prioritetniji od ovih, šta, kako i u kojoj fazi. Određeni projekti su krenuli po njihovoj priči, do koje faze su implementirani mi to ne znamo. Međutim, znamo to da im je inspektorat dao po rješenju osam dana da ulože žalbu u prvostupanjskom, a koliko sam dobio informacija u Ministarstvu da su oni i uložili žalbu. To je jučer bilo, na zadnji dan. Sada ide osam dana u prvostupanjskom, koji u roku od osam dana mora proslijediti to drugostupanjskom. To znači nama u Ministarstvu i mi se onda trebamo očitovati oko toga u roku od 30 dana“, rekao je Stjepan Matić iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

 

U GIKIL-u još uvijek nisu pronašli ni konsultantsku kuću za izradu novog  zahtjeva za dobijanje okolinske dozvole. „Ako u predviđenom roku ne uspiju poslati zahtjev naš stav je jasan i neće biti okolinske dozvole za GIKIL“, kazao je Matić i dodao da u suprotnom ako to uspiju napraviti u na vrijeme bit će formirana ekspertna komisija u kojoj će biti i predstavnici lokalne zajednice.

 

 

U Federalnom ministarstvu turizma i okoliša FBiH postoji dobra volja za rješenje problema, obzirom na važnost rada i uspješnog poslovanja ove kompanije. No, za konačan uspjeh potreban je angažman svih struktura.

 

 

„Hajdemo onda svi skupa i vi iz Općine i mi iz Federalnog ministarstva i imamo garancije od kolega iz inspekcije, pa hajmo natjerati tu gospodu da ulože te novce koje su trebali prije toliko i toliko uložiti. Sada oni kroz ove projekte ulažu 5,1 milion maraka, a prijašnja okolinska dozvola koja im je istekla je podrazumijevala 111 miliona, a to je drastična razlika. Međutim, hajdemo krenuti, raditi, implementirati, pa kada se nešto zakotrlja i krene onda nema više stajanja. Ovako znamo da GIKIL ništa uložio nije“, rekao je Matić.

 

 

Naglasio je i da je zakonska obaveza ovog ministarstva da štiti okoliš, zdravlje ljudi u okruženju, ali i uposlenika kompanije GIKIL.

 

 

„Ja sam posjetio nekoliko puta GIKIL i, iako snima kamera, moram reći da je ono scenarij za hičkokove filmove.“

 

(RTV Lukavac)