Naslovna AKTUELNO Strategija integriranog razvoja općine Lukavac omogućila realizaciju više značajnih projekata (VIDEO)

Strategija integriranog razvoja općine Lukavac omogućila realizaciju više značajnih projekata (VIDEO)

Strategija integriranog razvoja općine Lukavac obuhvata ekonomski i društveni aspekt, ali i aspekte zaštite i unaprijeđenja okoliša i prostora. Izrađena je kao okvir za definisanje zajedničkih ciljeva, podsticanje lokalnih snaga, ali i kao odgovor na izazove budućeg razvoja općine i sveukupnog života u njoj.

 

U prvoj godini implementacije, 2019. godini, realizirana je u visokom procentu od preko 71 posto.

 

Krovni strateško-planski dokument u 2019. godini prvi puta se počeo implementirati konkretnim projektima, što je privremena Komisija za praćenje Strategije ocijenila pozitivno.

 

U 2019. godini započeta je implementacija svih planiranih 56 projekata, 52 su djelimično izvršena od kojih je za 36 u velikoj mjeri i ispunjen plan za izvještajnu, 2019. godinu. 4 Planirana projekta su u potpunosti završena: formiranje Ureda Turističke zajednice općine Lukavac, prijem novih radnika u Službu Civilne zaštite – vatrogasci, izrada projekata za uredenje vodotoka Ugar i Turija. Procenat realizacije projekata u izvještajnoj godini je izuzetno dobar, prije svega, usljed pronalaženja vanjskih izvora finansiranja za velike infrastrukturne projekte.

 

Značajan je podatak da je oko 80 % finansijskih sredstava usmjerenih na realizaciju projekata, pribavljeno iz vanjskih izvora, dok su sredstva iz Budžeta Općine Lukavac realizovana u procentu od 19,50 %.

 

Ukupna vrijednost implementiranih projekata je preko 15 i po miliona KM. Realizacijom ovih ključnih prioriteta Općina Lukavac je radila na unaprjeđenju poslovnog ambijenta, promociji općine za razvoj biznisa i stvaranju preduslova za razvoj postojeće poslovne zone, te uspostavljanje nove poslovne zone Lukavac Zapad. Unapređenju poslovne klime i brže i efikasnije pružanje usluga potencijalnim investitorima uveliko ce doprinijeti izrada i usvajanje Regulacionog plana Centar 1. i Centar 2.

 

Više doznajte u video prilogu Suade Imamović:

 

 

 

(RTV Lukavac)