Naslovna AKTUELNO Strategija za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje stavljena van...

Strategija za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje stavljena van snage


Strategija za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije na području Tuzlanskog kantona, koju je donio prethodni saziv Vlade u partnerstvu sa organizacijom Save the children na posljednjoj sjednici Skupštine stavljena je van snage. Naime, implentacijom ovog dokumenta ustanove specijalizirane za rad sa djecom i osobama sa smetnjama u mentalnom i psihofizičkom razvoju izgubile bi obrazovnu komponentu, što bi kroz godine dovelo i do njihovog zatvaranja.

 

Zavod za odgoj i obrazovanja osoba sa poteškoćama u Tuzli kao svoju primarnu djelatnost ima odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju učenika sa smetnjama u razvoju kao integralni dio općeg odgojno-obrazovnog sistema. U ovoj ustanovi se godinama implementira poseban nastavni plan i program za sve učenike, što bi primjenom sporne Strategije postalo neizvodljivo. Struka jeste za promjene, ali na pravi način.

 

„Nosioci tih promjena i zagovornici svih ideja i reformi trebaju biti naše ustanove, naša država, naš kanton mora voditi sve strateške planove. Prije svega Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona“, rekao je Damir Muratović, pedagog u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u razvoju Tuzla.

 

„Ovo je jedan krov gdje djeca imaju neku zaštitu i ne vidim razloga da se ukine ovakva ustanova, pogotovo što ovakve ustanove u čitavoj Bosni i Hercegovini postoje“, kaže Nermina Mujić, profesorica u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u razvoju Tuzla.

 

Ovaj Zavod pohađaju učenici sa Tuzlanskog, ali i općina drugih kantona. Godišnji rad je zasnovan na zadacima koji omogućavaju potpunu realizaciju nastavnih planova i programa, kreativnosti i inovativnosti u radu. Stoga su posljednje promjene izazvale i veliko uznemirenje kod roditelja djece koja pohađaju ovu ustanovu.

 

„Mi nismo za Strategiju iz tog razloga, što nam ovom Strategijom ukidaju obrazovanje, a obrazovanje našoj djeci sa poteškoćama u razvoju puno znači“, kazala je Almira Zukić, predsjednica Vijeća roditelja.

 

Roditelji ističu da se njihova djeca nisu dobro snašla u redovnim obrazovanim ustanovama, a da su dolaskom u Zavod postigla mnogo na svim poljima. Stoga je i Skupština TK stavila van snage pomenutu Strategiju.

 

„Ova Strategija je stavljena van snage iz razloga što je njome bilo planirano u budućnosti zatvaranje Zavoda za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju, što mi iz Skupštine u ovom trenutku nismo to htjeli dopustiti“, kaže Boris Krešić, zamjenik predsjednika Skupštine TK.

 

Stoga će se u budućnosti raditi na izradi nove Strategije koja će biti u potpunosti prihvatljiva i u čiju izradu će biti uključene sve relevantne institucije sa područja Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.