Naslovna Istaknuto Strožijih epidemioloških mjera u BiH za sada nema, pritisak građana za vakcinisanjem...

Strožijih epidemioloških mjera u BiH za sada nema, pritisak građana za vakcinisanjem nije isključen


 

Mjere koje uvodi Evropa neće biti realizovane u Bosni i Hercegovini, jer prema riječima nadležnih organa brojke su dobre i za pooštravanjem mjera nema potrebe. Ipak, ukoliko se desi skok zaraženih mogućnost pritiska na građane za vakcinisanjem se ne isključuje.

 

Plan testiran – vakcinisan- prebolovao ostaje kao najrigoroznija mjera koja će krenuti u primjenu.

 

Uvedene mjere u Austriji uz najavu da će svi oni koji nisu vakcinisani do 01. februara, posebnim zakonom biti primorani da to urade, a u našoj zemlji šalju podršku narodima u EU zbog novih mjera koje pojedine zemlje preduzimaju. Obavezne vakcinacije, lockdown ili druge rigorozne mjere još uvijek neće biti jer je VTP pravilo sasvim dovoljno.

 

 

Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva je istakao je da ljudi trebaju da imaju izbor.

 

“U ovom trenutku ne mislimo da je potrebno insistirati na vakcinaciji, potrebno je da se određena sigurnost obezbjedi svim građanima i da smanjujemo prenos virusa”, dodao je Čerkez.

 

Građani s jedne strane, bili vakcinisani ili ne, nisu za obaveznu vakcinaciju, niti za dodatne mjere, a s druge strane ni struka u BiH nije, jer lockdown koji smo imali nije dao rezultate kao što je policijski sat.

 

“Totalne zabrane kretanja u određenom vremenskom periodu. I zaista smo nakon takve mjere vidjeli da je unutar 15 dana pritisak na bolnice i broj oboljelih značajno pao”, navela je Andrea Jurić, epidemiologinja.

 

Struka ipak poručuje da oni koji protestuju i pri tome su nasilni, nisu svjesni kakva se poruka šalje. Takođe i oni koji donose mjere, moraju ih donositi smisleno, a ne selektivno.

 

“Nije dovoljno jednu mjeru, nije dovoljno zatvoriti ne znam ni ja koji dio društva kao što su necjepljeni, jer ni to neće biti dovoljno. Treba pravilno i ono što smo gubili jako puno do sada, nikada nismo imali te planove unaprijed pripremljene da reagiramo kada nam brojevi porastu iznad incidencije 100 ili 300 na 100.000 stanovnika. Već tada smo trebali imati prave mjere, primjenjive”, istaknuo je Ivan Đikić, molekularni biolog.

 

 

Nadležni pozivaju građane na treću buster dozu, a razmatraju i mjere koje bi mogle ići u pravcu pravila VTP tokom praznika i skijaške sezone, a s druge strane za njih je najveći problem lobi o vakcini protiv koronavirusa.

 

“Krizni štab MZ oštro osuđuje svaki vid medijskih nastupa nestručnih lica kojim se daje prostor za antivakcersku kampanju, čime se direktno ugrožava zdravlje stanovnika prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što podliježe krivičnoj odgovornosti, te će biti upućeno Stručnom savjetodavnom tijelu Federacije BiH i Etičkom komitetu MZ KS na očitovanje”, navedeno je.

 

Građani koji su primili obje doze još uvijek nemaju informacije o tome kakva su postupanja prema vakcinisanim građanima koji putuju u EU, a jedinstvenog certifikata i dalje nema.

 

 

 

 

Građani koji odlaze u EU imaju probleme prilikom ulaska u istu,  s obzirom da moraju dodatno obrazložiti zbog čega ulaze.