Naslovna AKTUELNO Stručnjaci iz BiH poručuju: Slučajevi korona virusa mogu se pojaviti u bilo...

Stručnjaci iz BiH poručuju: Slučajevi korona virusa mogu se pojaviti u bilo kojoj zemlji

Sa prvog sastanka IHR Odbora za hitne slučajeve koji je održan 23.1.2020. godine, Komisija za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH je upoznata o slijedećim informacijama:

Zastupnici Ministarstva zdravlja Narodne Republike Kine, Japana, Tajlanda i Republike Koreje ažurirali su svoje podatke na temelju kojih je vidljivo da je do trenutka ovog obraćanja potvrđeno 557 slučajeva.

 

Broj umrlih u trenutno potvrđenim slučajevima je 4% (17 od 557). Od potvrđenih, 25% slučajeva se vode sa teškim simptomima. Izvor prijenosa je još uvijek nepoznat (najvjerovatnije rezervoar su životinje) i obim prenošenja s čovjeka na čovjeka još uvijek nije u potpunosti jasan.


 

Odbor za hitne slučajeve SZO smatra da je još uvijek prerano za proglašavanje javno-zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja (PHEIC), s obzirom na njegovu restriktivnu i binarnu prirodu.

 

S ciljem jačanja mjera suzbijanja i ublažavanja posljedica epidemije, Svjetska zdravstvena organizacija je počela s aktivnostima multidisciplinarne misije koja uključuje prisustvo međunarodnih i lokalnih eksperta. Svjetska zdravstvena organizacija će pružati svu potrebnu tehničku i operativnu podršku s ciljem reakcije na epidemiju, uključujući svoju široku mrežu partnera i partnerskih institucija, kako bi implementirali sveobuhvatnu strategiju komunikacije o riziku i omogućili unapređenje istraživanja i naučnih dostignuća u vezi novog koronavirusa.

 

Očekuje se da se daljnji međunarodni “izvoz” slučajeva može pojaviti u bilo kojoj zemlji. Stoga bi se sve zemlje trebale pripremiti za sprečavanje, uključujući aktivni nadzor, rano otkrivanje, izolaciju i upravljanje slučajevima, praćenje kontakata i sprečavanje daljnjeg širenja zaraze koronavirusom. Od zemalja se zahtijeva da razmjenjuju informacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom prema Međunarodnim zdravstvenim propisima.

 

Znajući da je riječ o novom koronavirusu, globalna zajednica će nastaviti sa aktivnostima solidarnosti i međusobnoj suradnji, s ciljem identificiranja izvora ovog novog virusa, njegovog punog potencijala prenošenja s čovjeka na čovjeka, spremnosti za potencijalni “uvoz” slučajeva i istraživanja za razvoj potrebnog liječenja.

 

Komisiju za sprovođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.