Naslovna AKTUELNO Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK uputio pismo podrške!

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK uputio pismo podrške!

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona ovim putem šalje pismo podrške našim kolegama ljekarima, ali i svim zdravstvenim radnicima, kao i svim oboljelim od COVIDA19. Nažalost, živimo u sredini koja je sklona sugmatizaciji oboljelih te se ovim putem pridružujemo riječima naših mlađih kolega tj. studenata koji su prvi napisali pismo osude onima koji blate i diskriminiraju pacijente. Bit sam u bolesti je dovoljno teško, ali pri tome bit oblaćen u javnosi i bit
stavljen na stub srama u ovako teškim trenucima je nezamislivo.
Niko od nas ne bira bolest i niko nije imun na nju. Na žalost svi mi zdravstveni radnici možemo doći u kontakt radeći samo svoj posao, i dalje nedovljno zašitićeni. Naše kolege su upravo to radile, samo svoj
posao. Mi nemamo taj luksuz samoizolacije, mi svakom pacijentu moramo prići, ne na 1,5 metar nago ih moramo dotaknuti pregledati operisati, potrošiti, uraditi stomatološku intervenciju u bliskom kontaktu.
Mi im moramo vjerovati. Infektivne bolesti su oduvijek bile rizik našeg posla i mi ovaj posao radimo uporkos tome. Nije neobično da je bolest otkrivena među zdravstvenim radnicima i ljekarima. To samo govori da smo mi svakodnevno pod velikim rizikom i velikim stresom da se ne razbolimo i ne donesemo
bolest na naš kućni prag među svoje najmilije. I da, mi i dalje očekujemo podršku javnos& i aplauze svakidan u 20.00 h.
Pridružujemo se osudi svih neodgovornih lica i pozivamo nadležne strukture da se za to i pobrinu ,alistrogo osuđujemo nehumano ponašanje prema oboljelim i lov na vještice bilo koje vrste. Ovim pismom želimo podstaknuti kulturu suosjećanja, koju, ubijeđeni smo, svi mi u dubini duše imamo, samo nekada strah od nepoznatog uzme maha i probudi ono najgore što imamo u sebi.
Ne želimo da vjerujemo da je naš narod takav i naša struka takva. Mnogo nas je više zabrinu&h za zdravlje naših kolega, sugrađana i želimo im ovim putem reći da nisu usamljeni te da će uvijek bit nas koji će se brinuti o njima sa ili bez zaštite.
Istovremeno molimo građane da ne kriju informacije o svom zdravstvenom stanju i kontak&ma.
Znamo da strah od stigmatizacije može da vas obeshrabri, ali samo ako smo i mi i vi iskreni i otvoreni jedni prema drugima možemo pobijediti ovu pandemiju. Nadamo se da će ova pošast ipak probuditi ono najbolje u nama.
Stoga drage naše kolege, ali i svi vi koji ste nažalost oboljeli želimo vam brz oporavak i sretan povratak u vaše domove i na vaša radna mjesta.
Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona