Naslovna AKTUELNO Sud BiH odredio mjere zabrane premijeru Fadilu Novaliću

Sud BiH odredio mjere zabrane premijeru Fadilu Novaliću

A nakon što je Sud BiH pooštrio mjere zabrane premijeru FBiH Fadilu Novaliću, oglasili su se iz Tužilaštva BiH. Podsjećamo Tužilaštvo je tražilo određivanje mjera pritvora.

”Zbog velikog broja medijskih upita i iskazanog interesa javnosti u vezi žalbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine na rješenje Suda Bosne i Hercegovine kojim je odbijen prijedlog tužilaštva za određivanje mjere pritvora u predmetu koji se odnosi na nabavku respiratora,  nakon zaprimanja drugostepenog  rješenja suda o žalbi tužilaštva, a kojim su precizirane izrečene mjere zabrane prema osumnjičenim osobama, tužilaštvo može saopćiti javnosti da bez obzira na nastalu situaciju nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu. Radi transparentnosti postupka i pravodobnog izvještavanja javnosti, informiramo javnost da je tužilaštvo predsjedniku Suda BiH, uputilo pismo u kojem ga je izvjestilo da tužilaštvo nema zakonom propisanu nadležnost da izvršava nadzor nad izrečenim mjerama, niti da vrši kontrolu nadzora i provodivosti mjera, što je u nadležnosti suda i policijskih organa,” saopćili su iz Tužilaštva BiH.

 

Žalbu Tužilaštva i rješenje Suda, redigirane u skladu sa zaštitom osobnih podataka, možete pogledati na web stranici Tužilaštva, na linkovima ispod:

 

http://www.tuzilastvobih.gov.ba/files/docs/Zalba_Tuzilastva_BiH.

http://www.tuzilastvobih.gov.ba/files/docs/Rjesenje_Suda_BiH.pdf