Naslovna AKTUELNO Sutra počinje Međunarodni sajam LIST 2018

Sutra počinje Međunarodni sajam LIST 2018

Lukavački sajam turizma i ekologije ove godine održat će se od 03. do 05. maja 2018. godine. Međunarodni sajam turizma i ekologije “LIST” Općina Lukavac organizuje po 16. put. Ove godine pokrovitelj sajma “LIST 2018” je Vlada Federacije BiH.

 

Pored osnovnog cilja sajma, tj. promocije turističkog potencijala Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, kao i zemalja izlagača iz regije i šire, te predstavljanje stanja u oblasti ekologije i aktivnosti planiranih na poboljšanju istog, sajam će imati i dosta drugih sadržaja. 

Naime, planirana je realizacija tri panel diskusije na temu “Informatizacija u ponudi smještajnih kapaciteta i sadržaja usluge”, te stručno predavamje o temi “Mogućnosti i prednosti kontinetalnog zdravstvenog turizma”.

 

Stručni aspket pripremit će i vodit ekspert iz oblasti turizma prof.dr. Almir Peštek sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Sa aspekta ekologije, sajam će biti pričlika za izvanrednu prezentaciju opreme i nove tehnologije za zaštitu okoliša. U ovoj oblasti predviđena su dva stručna predavanja iz oblasti energetske efikasnosti i zbrinjavanja elektroničkog otpada.

 

Sajam će ponovo biti prilika za educiranje učenika srednjih ugostiteljsko-turističkih škola, kroz aktivnosti takmičarskog karaktera za šta će biti obezbijeđene vrijedne nagrade, s toga je i ovo poziv istim da se uključe u navedene aktivnosti.

 

Nezaobilazna komponenta turizma svakako je zdrava i autohtona hrana i piće u vezi sa čim će sajam ponovo ponuditi veliki “festival domaćih jela i zdrave hrane”.

 

Sajam i prezentacija vina, kako domaćih, tako i iz regije, okupit će znatan broj poznatih vinarija ali i ponuditi novosti iz ove oblasti.

 

(RTV Lukavac)