Naslovna AKTUELNO Sutra počinje velika statistička anketa u BiH kojom će biti obuhvaćeno 60.000...

Sutra počinje velika statistička anketa u BiH kojom će biti obuhvaćeno 60.000 domovaAgencija za statistiku BiH, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, 17. septembra počinje s velikom anketom koja će obuhvatiti skoro 60.000 domaćinstava.

 

Riječ je o projektu ažuriranja statističkog Master okvira uzorka, a anketa će trajati 22 dana. Ovo je prvi put da Agencija za statistiku BiH još od od 2009. godine radi ažuriranje Master okvira uzorka sa krajnjim ciljem da poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini kao i njihovo dalje usklađivanje sa EU standardima.

 

Prema trenutnim procjenama planirano je da anketari posjete, tokom prvog kvartala, 81.468 stambenih jedinica (u Federaciji BiH 41.425, u Republici Srpskoj 30.068 i u Brčko Distriktu BiH 9.975), odnosno 57.029 domaćinstava (u Federaciji BiH 28.998, Republici Srpskoj 21.048 i u Brčko Distriktu BiH 6. 983), navodi se u saopćenju iz Agencija za statistiku BiH.

 

Ažuriranje će se vršiti anketiranjem domaćinstava u odabranom uzorku popisnih krugova prema definisanoj metodologiji koju su pripremile tri statističke institucije u BiH. Ažuriranje se radi kvartalno, a traje tri godine.

 

Kako nam je objašnjeno, ekipe će provjeravati promjene u domaćinstvima. Naime, u posljendjih 10 godina izgrađena su nova naselja, građani koji su bili djeca danas su punoljetni, udani, oženjeni, a postoje do sad ai neregistrovana djeca. Dakle, agencije ovim proširuju uzorak, ažurira se i sakupljaju tačniji podaci domaćinstava, a onda se iz njega bira reprezentativniji i kvalitetniji uzorak.

 

Nakon toga slijede istraživanja o platama, radnoj snazi, putovanjima građana, navikama kupovine i slično.

 

Ažuriranje podataka o domaćinstvima na terenu, tokom prvog kvartala, provodit će 128 edukovanih anketara i 18 kontrolora, koje su akreditovale statističke institucije u BiH.

 

“Zbog značaja tog projekta statističke institucije mole predstavnike domaćinstava za aktivnu saradnju u realizaciji tog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe”, kaže se u saopćenju Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

 

Statističke institucije u Bosni i Hercegovini prvi put nakon 10 godina dobiti će novi okvir uzorka za statistička istraživanja bazirana na domaćinstvima.